Landsbygdsnätverket
Två kanotister i Fläcksjön. På en kulle längre fram syns paviljongen på Braheholmen.

Braheholmen i Fläcksjön. Foto: John de Jong

Svenskt turismprojekt kan vinna pris på Rural Inspiration Awards

Det internationella Leaderprojektet Slow Trips, där bland annat entreprenörer i Nedre Dalälven ingår, kan vinna pris på Rural Inspiration Awards 2021. Projektet är nominerat i kategorin Hållbar framtid och vinnaren koras på ceremonin den 25 mars.

Projektet, där Leader Nedre Dalälven tillsammans med leaderområden i sju andra länder deltar, handlar om att marknadsföra lokala, naturliga och småskaliga naturupplevelser.

– Förhoppningsvis leder det till att ännu fler, både entreprenörer i området och europeiska turister, får upp ögonen för det unika vi har att erbjuda i Nedre Dalälven. Nomineringen ger oss bra marknadsföring utomlands helt enkelt, säger Henrik Thomke, projektledare för Slow Trips svenska del, i ett pressmeddelande.

Långsamt resande

I projektet vill man utveckla och lyfta det man kallar "det långsamma resandet", där turister får lära känna den vardagliga kulturen i regionen genom kontakt med lokalbefolkningen. 

– Du får dröja kvar i det unika, ovanliga och personliga – den äkta och lokala upplevelsen som det storskaliga och mer likriktade turistandet inte riktigt hittar fram till eller ens tar sig tid med.

Totalt har projektet hittills samlat ett drygt 40-tal upplevelser i de olika länderna. Men förhoppningen är att kunna dra igång med marknadsföringen ordentligt så snart det går att resa inom Europa igen. Tills dess hoppas man på inhemska turister.

Boom för hemestrande

– Undersökningar som gjorts visar att det i sommar blir en riktig boom med hemestrande svenskar som i allt högre grad söker lokala, småskaliga och naturnära upplevelser, säger Henrik Thomke.

Mer information

  • Läs mer om projektet på Slow Trips hemsida:

länk till Slow Trips hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Mer information finns även på Nedre Dalälvens hemsida:

Länk till nedre dalälvens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Fram till och med den 24 mars kan du rösta i tävlingen:

länk till röstningssidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades