Landsbygdsnätverket
Västergötland Förrätt

Oxcarpaccio - en förrätt ur Västergötlands landskapsmåltid. Foto: Katja Ragnstam

Nya landskapsmåltider lyfter regionala mattraditioner

Med nya läckra kombinationer av traditionella råvaror ska 26 landskapsmåltider väcka nya generationers intresse för platsens unika måltidskultur.

Vad sägs om oxcarpaccio från Västergötland, en bohuslänsk tapas med spekemakrill, tång och ostron eller älgrullad med syltade rönnbär från Jämtland? Inom projektet Landskapsmåltider har kockar, bagare och råvaruproducenter samarbetat för att generera kreativa nytolkningar av våra regionala mattraditioner.

Måltiderna kommer att lanseras lokalt genom Folkets Hus och Parker och intresset är stort från föreningar och restauranger som vill skapa matupplevelser på olika platser runt om i landet.

Initiativtagare till satsningen är Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Folkets Hus och Parker. Projektet är finansierat av landsbygdsprogrammet genom Jordbruksverkets utlysning för måltidsexport.

Läs mer om hur nya landskapsmåltider lyfter regionala mattraditioner på Smaka Sveriges webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Landskapsmåltider - Landskapsmåltider (landskapsmaltider.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades