Landsbygdsnätverket
Håkan Montelius med sin inspelningsutrustning. Till vänster syns podden Landets logga. Foto: Filip Pilthammar.

Nästa vecka tar Håkan Montelius över som reporter i podden Landet. Foto: Filip Pilthammar.

Håkan är ny röst i podden landet

Som barn växte han upp på landet omgiven av lantbruk. Nu ser han fram emot att få lägga fokus på landsbygdsfrågorna - på riktigt. Håkan Montelius är ny röst i podden Landet.

Nästa vecka tar Håkan Montelius över som ny reporter för Landet efter Malin Marcko. Hans första avsnitt handlar om AKIS - kunskaps och innovationsflöden i de gröna näringarna. Han har själv stött på podden i olika sammanhang och tycker nu att det känns roligt att själv få producera den.

- Det är en intressant podd som tar upp intressanta frågor. Den fyller verkligen en funktion och har starka kvaliteter. Och jag är ju programledare på mitt sätt och kommer att sätta min prägel, säger han.

"En viktig plattform"

Han är uppvuxen i det lilla samhället Ekeby mellan Boxholm och Mjölby och är näst yngst av åtta syskon. Familjen bodde på landet omgiven av lantbruk och ett av Håkans första minnen som barn var när han tillsammans med sin pappa hämtade mjölk från granngården. Och att få lyfta landsbygdsfrågorna är något han ser fram emot.

- På lokala P4-stationer rapporterar man ju en del om landsbygdsfrågor men jag känner att det är underrapporterat på nationell nivå. Det här är en viktig plattform för att prata om de här frågorna.

Starten i lokal radio och tv

Och det är på lokala nyhetsstationer som Håkan har spenderat delar av sitt yrkesliv. Efter journalistikstudier i Jönköping fortsatte han till lokala radio- och tv-stationer i Östergötland, Västergötland, Småland, Öland och Blekinge. Sedan 2015 jobbar han som frilansande journalist och producerar poddar, programleder i radio och tv och även olika events. Dessutom är han lärare på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping, där han själv tog sin journalistexamen 2009.

- Jag har alltid varit intresserad av samhällsjournalistik. Jag tycker att företagande och entreprenörskap är intressant, och hur man kan driva företag på nya sätt. Och forskning och innovation är ju kopplat till det.

Vad lockar dig med podd-formatet?

- Det raka och enkla mötet med människor. Samtalet är ju det mest naturliga sättet att kommunicera. Det är mycket som förmedlas i rösten som inte kan förmedlas i exempelvis text. Det är ett trivsamt format.

Håkan Montelius

Gör: Frilansande journalist och poddproducent
Aktuell som: Ny reporter i podden Landet
Född: Ekeby i Boxholms kommun, Östergötland.
Bor: Jönköping
Familj: Fru Rebecka, barnen Ylva, Ivar och Malte och katterna Hamilton och Billy.
Ser helst på tv: Tutorials (sjävstudievideos) och faktaklipp på Youtube. Även tv-serier som Stranger Things och Game of Thrones. Och På spåret.
När jag läser blir det oftast: Klassisk litteratur eller någon fackbok. Just nu läser jag Vårt enda liv av Martin Hägglund. Jag läser hellre tegelstenar än lättsamma däckare. Senaste romanserien jag läste var Karin Smirnoffs trilogi Jag for hem till bror.
Jag blir arg av: Korruption. Människor som gynnar sig själva och sina vänner. Och fördomar.
När jag är ledig brukar jag: Spela brädspel. Vi är brädspelsnördar i familjen. Och jag sjunger vi och spelar mycket. När det inte är Corona så spelar jag musikal, faktiskt.
Jag blir glad av: Att umgås med vänner och familj och äta god mat och dricka god dryck.

Publicerades