Landsbygdsnätverket
Malin Lärkert med en av ostarna från Rastens Mejeri.

Malin Lärkert med en av ostarna från Rastens Mejeri.

Vägen till framgång gick via bakslag

 

Trots mjölkkris startade Daniel och Malin Lärkert Jämtlands första gårdsmejeri med ohomogeniserad konsumtionsmjölk. Nu gör deras mjölkprodukter succé i hembygden.

– På den här gården är det verkstad. Vi snackar inte. Vi gör. Jag vet att det låter kaxigt. Men det står jag för, säger Daniel Lärkert.

Han tog över föräldrarnas mjölkgård Rasten utanför Östersund 2002. För ett par år sen började han och Malin funderade på hur de skulle kunna förädla sin mjölk själva.

– Ja, varför ska mjölk transporteras 50 mil när den kan produceras här alldeles i närheten? frågar Daniel Lärkert.

Många intresserade

De beställde ett flyttbart mejeri byggt i två containrar med pastör och packlinje i den första och kylrum i den andra. Hösten 2015 skickade de ut sin första leverans med mjölk till sex butiker i Östersund. När de berättade om premiären på sociala medier fick det direkt ett massivt genomslag.

– Folk blev som tokiga. De skulle ha vår mjölk. De körde hit och hämtade själva, berättar Daniel Lärkert.

Men så blev det fel på en robot vilket gav mjölken en bismak. Felet åtgärdades men det var så klart ett hårt bakslag för en liten nystartad verksamhet. Kunderna har dock visat tålamod och förståelse och återvänt.

Brett sortiment

I mejeriet görs nu även hårdostar, mögel- och brieostar som går till lokala butiker och restauranger, men leverans är även på gång till en restaurang i Stockholm.

Malin har hand om ysteriet. Daniels pappa sköter mjölken och i lagården finns tre heltidsanställda.

– Nu, efter fadäsen, ligger vi på 35 till 40 butiker. Vi gör grädde, smör, fil, gräddfil, keso, kvarg, halloumi, salladsost – i princip allt vad kunderna vill ha. Många småbarnsföräldrar kommer hit och handlar direkt. De vill veta vad barnen får i sig, säger Daniel Lärkert.

Nästa steg för Rastens mejeri blir att sälja mjölken i enlitersförpackningar, idag säljs den i tvåliters. Nyckeln till framgång har varit gott självförtroende parat med eftertänksamhet och kamrater att lita på.

– Tro på dig själv men inse dina begränsningar. Och var inte rädd för att använda dig av din vänskapskrets. Kan man hjälpas åt ska man göra det, säger Daniel Lärkert.

Text: Tobias Malmberg
Foto: Daniel Lärkert, Malin Lärkert, Stephane Lombard

Mer information

Namn: Rastens Mejeri

Ägare av företaget: Daniel och Malin Lärkert

Kontakt: daniel@rastensmejeri.se, malin@rastensmejeri.se, tel: 073-374 75 26

Tidsperiod: 2008 gjordes utvecklingen av mjölkproduktionen med stöd inom programperioden 2007-2013, själva mejeriet byggdes utan EU-finansiering.

Webbplats: https://www.facebook.com/RastensMejeri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades