Landsbygdsnätverket
Den lilla orten med runt 100 invånare har blivit ett kulturcentrum i Närke.

Den lilla orten med runt 100 invånare har blivit ett kulturcentrum i Närke.

Sommarprojektet blev kulturcentrum

Det började som en blygsam projektsatsning över sommaren 2004. Idag är Lerbäcks teater en vital och mångfalt prisbelönad landsortsteater med runt 15 årsanställda.

Paret Johan och Jenny Gille arbetade båda som skådespelare på Astrid Lindgrens värld när de våren 2004 bestämde sig för att ta chansen och satsa på något nytt.

– Vi diskuterade länge vad vi skulle göra. Vi hade ju erfarenheten och kunskapen, men kände att det skulle bli för stort och kostsamt att starta en egen teater, särskilt på landsbygden. Så vi bestämde oss för att satsa på ett projekt på försök, berättar Jenny Gille.

Den där sommaren 2004 projektanställde paret ett antal kollegor och satte upp en egen version av Rasmus på luffen på en utescen på sin egen gård i Lerbäck fyra mil söder om Örebro. Den optimistiska målsättningen var att locka 3 000 besökare. Det kom 5 000.

Samarbete med hotell

Johan och Jenny Gille

– Gensvaret var enormt, mycket större än vi hade väntat oss. Och efter sommaren blev vi kontaktade av Lerbäcks hotell som undrade om vi inte kunde hitta något samarbete under vintern då det annars är svårt att locka folk. Det ville vi givetvis, säger Jenny Gille.

Tillsammans arbetade man fram ett koncept på murder-mystery-temat. Gästerna åt mat på hotellet och fick samtidigt ta del av ett ruggigt morddrama, utspelat i hotellets rum och salonger.

Snart nog hade paret Gille heltidsjobb med sin nystartade teater. Och verksamheten fortsatte att växa. 2007 stod man inför ett vägval.

– Vi insåg att vi var tvungna att antingen backa eller satsa och skapa något alldeles eget. Det var i den vevan som vi fick pengar från landsbygdsprogrammet så att vi kunde bygga om det gamla sädesmagasinet till en salong med plats för 110 gäster, berättar Jenny Gille.

15 årsarbetare

Framgångarna för teatern fortsatte, vilket också bekräftades 2009 när de belönades med en Ullbagge som Årets landsbygdsföretagare.

Idag sätter Lerbäcks teater upp flera föreställningar årligen och lockar tusentals besökare. Den lilla orten med runt 100 invånare har blivit ett kulturcentrum att räkna med i Närke. På gården har man idag också en restaurang och ett litet hotell och företaget har mellan 40 och 50 personer på lönelistan, motsvarande cirka 15 årsarbetare.

Med lika delar arbetslust, målmedvetenhet och kompetens förvandlades sommarprojektet till en blomstrande och vital kulturinstitution. Stödet från landsbygdsprogrammet gjorde också sitt, menar Jenny Gille.

– Det betydde oerhört mycket. Hade vi inte fått det så hade vi inte kunna utveckla företaget så som vi gjorde. Det är dagens sanning.

Text: Jakob Hydén
Foto: Fredrik Andersson

Publicerades