Landsbygdsnätverket
Två av projektdeltagarna har kunnat anställas och framöver hoppas man kunna expandera.

Två av projektdeltagarna har kunnat anställas och framöver hoppas man kunna expandera.

Sambusa – länken mellan gammalt och nytt

Östafrikansk mat tillagad med skånska råvaror – så lyder succékonceptet för företaget Skånes Horn av Afrika. Det har lett till arbetstillfällen för nysvenskar och samtidigt hjälpt integrationen på landsbygden.

Allt började med att en grupp arbetslösa kvinnor i föreningen Skånes Horn av Afrika funderade på vad de kunde göra åt sin situation. De bestämde sig för att satsa på sambusa – en traditionell rätt från östra Afrika.

– En sambusa är en liten trekantig pirog som du kan fylla med något vegetariskt, med köttfärs, med fisk eller med kyckling. Vi visste att den var helt okänd i Sverige, men tänkte att om vi tillverkade den med lokala råvaror så skulle vi kunna skapa en ny spännande form av snabbmat, förklarar Jamal Abdulle, som är kontaktperson i föreningen.

Värdefulla kontakter

Första steget var att utbilda kvinnorna i svensk livsmedelslagstiftning och lära dem allt om de regelverk som omger matproduktion. Därefter gjorde man studiebesök hos en rad matproducenter. En bonuseffekt av besöken var att de skapade ett värdefullt kontaktnät på landsbygden i nordöstra Skåne.

–Jag tror att det gav oss alla en förståelse för hur landsbygden fungerar, vem som bor där och att det finns en marknad även ute på landsbygden. Flera av medlemmarna i vår förening är från början nomader och vana vid landsbygd och djur, men här i Sverige är det ändå väldigt annorlunda. Landsbygden är en plats som många personer med utländsk bakgrund inte känner till, säger Jamal Abdulle.

Nästa steg blev att köpa in en matvagn där sambusas kunde tillagas och säljas. Med den besökte man marknader och festivaler. Vagnen har även stått uppställd i Kristianstad. På kort tid har sambusa blivit en populär snabbmatsrätt i regionen.

Två anställda

Nio kvinnor deltog i projektet. Två av dem har kunnat anställas och framöver hoppas man kunna expandera.

– Det här har betytt mycket för kvinnorna som varit med i projektet. Det är fantastiskt att vi har kunnat anställa två personer. Några kunder har kommit fram och frågat om vi har catering så vi undersöker möjligheterna till det. Vi planerar för att göra och sälja fler rätter från nordöstra Afrika och hoppas kunna anställa fler framöver.

Text: Tobias Malmberg
Foto: Skånes horn av Afrika och Tommy Svensson

Mer information

Namn: Sambusa – världens smaker på lokala råvaror

Ägare av företaget: Skånes Horn av Afrika

Kontaktperson: Jamal Abdulle, tel: 070-466 42 22, Christer Yrjas, Hushållningssällskapet, Skåne, tel: 010-476 20 95

Tidsperiod: 2013-01-01–2014-12-30

Webbplats: skanes-horn-av-afrika.webnode.se/sambusa-projektet/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades