Landsbygdsnätverket
Skaldjursresan har lett till att säsongen har blivit längre och att många i branschen har fått en skjuts.

Skaldjursresan har lett till att säsongen har blivit längre och att många i branschen har fått en skjuts.

Så blev Bohuslän skaldjursmeckat framför andra

Med en tydlig strategi och en lyckad samverkan mellan näringsliv, kommuner, akademi och föreningsliv lyckades projektet Skaldjursresan vitalisera intresset för skaldjur och stärka Bohuslän som turistmål.

Det var på Turistrådet Västsverige som de första diskussionerna fördes kring en strategi för att öka kännedomen och lockelsen kring Bohusläns lokala specialitet skaldjur. Lena Mossberg, professor i marknadsföring, var med på det allra första mötet som hölls 2008.

– Egentligen hade vi ganska länge pratat om destinationsutveckling, maten och det unika med skaldjuren, men inte riktigt hittat rätt strategi för att föra ut detta. På vårt första möte fanns folk från turistrådet, lokala företagare och de olika skaldjursakademierna närvarande och det var där som tankarna blev konkreta och vi bestämde oss för att göra ett första försök under allhelgonahelgen året därpå.

Restaurangerna hängde på

Med hjälp av leaderpengar kunde en projektledare anställas. Flera restauranger hängde på idén och detta kombinerades med paketerbjudanden om skaldjurssafaris och besök på Havets hus eller rökerier.

Det fanns inga pengar till marknadsföring och till en början var det inte heller någon tillströmning att tala om. Projektet tilltalade dock näringsidkarna i området och de följande åren utökades tiden till sex veckor för att sedan bli en året-runt-satsning. Samtidigt lockades allt fler företag och kommuner med i projektet och omfattade till slut hela Bohuslän.

– Idag finns ett 40-tal olika paket som erbjuds. Företagarna har varit oerhört kreativa för att hitta sina unika erbjudanden och bli attraktiva. Det är en oerhört spännande utveckling och visar verkligen vilken kraft som finns om man bara kan samverka och jobba mot samma mål, säger Lena Mossberg.

Stärkt varumärke

Bohuslän är idag otvivelaktigt det naturliga valet för besökare på jakt efter en helhetsupplevelse i skaldjurens tecken. En rad studier som gjordes i samband med projektet visade att varumärket stärktes av de samlade insatserna. Enligt Lena Mossberg har projektet även gynnat sysselsättningen.

– Vi kan tydligt se att säsongen har blivit längre och att många i branschen har fått en skjuts. Det finns inga studier, men skulle man räkna ihop detta så är jag övertygad om att det har haft stor betydelse för sysselsättningen.

Text: Jakob Hydén
Foto: Robert Dahlberg, Roger Borgelid, Jonas Ingman, Frank Heuer och Bengt Säll

Mer information

Namn: Skaldjursresan

Ägare av projektet: Musselakademien i Lysekil

Kontakt: Maria Kjellsson, tel: 070-597 87 78

Start- och slutdatum för satsningen: Leaderprojektet löpte mellan 2008 och 2010

Webbplats: www.vastsverige.com/skaldjursupplevelser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades