Landsbygdsnätverket
Hos KG Valdemars sätter man stort värde på den personliga servicen.

Hos KG Valdemars sätter man stort värde på den personliga servicen.

Nedtrappning blev storsatsning

När Kent Johansson för 15 år sedan köpte lanthandeln i Södra Ljunga tänkte han sig en blygsam verksamhet och en nedtrappad yrkeskarriär. Men lusten att utveckla och responsen från byborna gjorde att han istället valde att satsa.

– Tanken var att köra butiken vidare som en traditionell lanthandel och i princip jobba själv. Jag tänkte att jag skulle varva ned lite, men det höll ju inte länge. Jag har alltid haft en vilja att utvecklas och samtidigt fick jag så fin respons från byborna, de var lojala och tacksamma över att de fick behålla sin butik i byn. Så istället för halvfart blev det helfart och anställning av personal, berättar Kent Johansson.

Lokalerna byggdes om och Kent Johansson valde samtidigt att satsa på utrymmen för hantering av kött, både kyl- och styckrum. Det ligger i linje med den filosofi som han har hållit fast vid sedan dess.

– För mig är det enormt viktigt att alltid ha hög kvalitet på det vi säljer. Vi verkar mitt i en lantbruksbygd, då går det inte att komma dragandes med utländskt kött utan det ska vara svenskt och högsta kvalitet, säger Kent Johansson.

Personlig service

En annan viktig aspekt är att behålla den personliga servicen. Att ta sig tid att småprata en liten stund tillför ett mervärde för kunderna. Och kanske är det också därför som kundkretsen fortsätter att växa för KG Valdemars, som butiken heter.

Företagets omsättning har ökat från 2 miljoner till runt 10 miljoner kronor sedan Kent Johansson tog över. En betydande del av omsättningen kommer från cateringverksamhet. KG Valdemars fixar mat till både bröllop, begravningar, fester och företagsevenemang.

Och så står man för den dagliga lunchen till byskolans drygt 80 barn, som de äter i den samlingslokal som KG Valdemars har byggt intill butiken.

KG Valdemars fixar mat till både bröllop, begravningar, fester och företagsevenemang.

Kamp för byskola

Men det var nära att byn helt hade blivit utan skola.

– Kommunen ville stänga sin skola och då var vi ett gäng som engagerade oss och startade en friskola. Byn behöver ju en skola, annars dör den. Utan skola så hade jag inte kunnat driva butiken vidare, så enkelt är det, säger Kent Johansson.

Idag upplever bygden en positiv framtidstro. Snart har hela byn fiber, skolan lockar fler elever än någonsin och lediga hus säljs till hugade barnfamiljer. KG Valdemars med sina fem anställda spelar sin roll i helheten, säger Kent Johansson.

– Ja, absolut. Vi har både mat, bensinmack, catering och är apoteksombud. Det är här folk träffas, så man kan nog säga att butiken är byns mittpunkt. Och så ska det förbli!

Text: Jakob Hydén
Foto: Therese Johansson

Detta är den sjunde artikeln med goda serviceexempel. Övriga artiklar finner du på vår samlingssida med serviceexempel.

Publicerades