Landsbygdsnätverket
Lina Hultgren och Eva Andersson

– Vi är båda obotliga optimister, det måste man vara om man ska driva lanthandel, säger Lina Hultgren och Eva Andersson. Foto: Lina och Evas Lanthandel

Mod att testa nytt – en av framgångsfaktorerna

Mod att våga testa nytt, en genuin omsorg om bygden och en tydlig satsning på närproducerat. Det är några av nycklarna som gjort lanthandlarparet Lina Hultgren och Eva Andersson till framgångsrika entreprenörer på hemorten Killhult.

Kan man driva lanthandel i en by med 179 invånare?

Nej, skulle säkert många förståsigpåare och utbildade ekonomer säga. Men handlarna Lina Hultgren och Eva Andersson har bevisat motsatsen.

– Vårt koncept har alltid handlat om att tänka utanför boxen och erbjuda mer än bara det förväntade. Det gäller att vara uppfinningsrik och våga testa nya saker. Vi skulle aldrig klara oss om vi bara stod och sålde mjölk om dagarna, slår Lina Hultgren fast.

Hon tog över den då krisstämplade butiken 2010, fast besluten att vända de röda siffrorna. Tre år senare kom Eva Andersson ombord och de har sedan dess målmedvetet arbetat med att bredda sin affärsidé och hitta på nya sätt att locka kunder.

Skapa goodwill

– Vi anordnar olika evenemang och jippon av olika slag, utställningar och närproducerat-dagar då producenterna kommer och visar sina varor och på hösten har vi skördedag. Det ger lite extra intäkter men framför allt skapar det goodwill, säger Eva Andersson.

Nu på sommaren startar butikens omtalade grillkvällar som på några år vuxit till verkliga folkfester. Givetvis är det lokalt producerat kött på grillen och idrottsföreningen och byalaget är med på ett hörn och hjälper till.

En av butikens mest uppskattade sidoverksamheter är de färdigpackade matkassarna som levereras till kunder i bygden. Dessutom har de sju andra småbutiker som kunder och hjälper dem med recept och planering av matkassen. Sedan drygt tre år serverar butiken också dagens lunch.

– Precis som alla andra butiker hade vi stora problem med svinn. Nu kan vi använda varorna som är på väg att gå ut istället för att slänga dem i soporna. All mat tillagas här i huset, det har blivit lite av en snackis, säger Lina Hultgren. 

Grillkväll utanför Lina och Evas lanthandel

Grillkvällarna utanför Lina och Evas lanthandel började i liten skala och har nu vuxit till rena folkfesterna. Foto: Airborne WFA

Lokala producenter

Butikens lokala förankring är A och O för framgången säger ägarna, som båda är bosatta i byn. Så långt det är möjligt säljer man närproducerade varor. Goda kontakter finns med en lång rad lokala producenter: bageri, mejeri, slaktare, grönsaksodlare och biodlare bara för att nämna några.

– Det är ett sätt för oss att sticka ut. Alla har Felix ketchup, men alla har inte lokalproducerad rabarberchutney. Jag tror det bidrar till att folk känner att det är deras butik, att det är bygdens butik, säger Eva Andersson.

Text: Jakob Hydén

Publicerades