Landsbygdsnätverket
Bashar veterinären

Bashar Rashoud är en asylsökande veterinär från Syrien som gör sin första praktik i Sverige. Foto: Basem Nabhan

Film om praktik för asylsökande visar vägen

Idag släpps tre nyproducerade filmer om hur praktik för asylsökande kan vara en snabbare väg till integration. Det är Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för integration som tagit fram inspirationsfilmerna som goda exempel, tillsammans med regissören Basem Nabhan som själv är asylsökande. 

- På asylboendet träffade jag många människor som ville ut och skaffa sig erfarenheter istället för att sitta och vänta på papper från Migrationsverket. Det är en viktig utgångspunkt i materialet, säger Basem Nabhan.

 I filmerna får tittarna följa tre asylsökande på olika praktikplatser och även ta del av arbetsgivarnas syn på möjligheterna.

 - Jag vill visa att praktik direkt kan göra det lätt att flyta in i det svenska samhället. Och om det finns en vilja från båda sidor är språket inte heller en barriär, säger Basem Nabhan.

 När Landsbygdsnätverket arbetar med integration står landsbygdens behov och resurser lika mycket i centrum som utrikesföddas behov och resurser.

 - Vi tror att många företagare på landsbygden är intresserade att anställa de människor som nu kommer till våra områden. Med filmerna vill vi visa konkret och praktiskt hur man gått till väga och de positiva effekter som kommer med att ge praktik till asylsökande, säger Nils Lagerroth som är samordnare på Landsbygdsnätverket.

 För undertexter tryck på knappen "undertexter" i höger nederkant när du klickar på klippen.

 Mer information hittar du på Landsbygdsnätverkets sida om integration i praktiken.

Publicerades