Landsbygdsnätverket
Stora Risten Fisk AB trotsar de flesta föreställningar om svensk fiskeindustri.

Stora Risten Fisk AB trotsar de flesta föreställningar om svensk fiskeindustri.

Familjeföretaget som utmanar fiskerijättarna

Den lokala anknytningen och kvalitén i det småskaliga är Stora Risten Fisk AB:s främsta tillgång. Det menar företagets vd Björn Eklund som startade företaget med sin pappa för drygt 30 år sedan.

Stora Risten Fisk AB trotsar de flesta föreställningar om svensk fiskeindustri. Dels genom att ligga på den svenska ostkusten – i Öregrund – men kanske framför allt genom sin småskalighet. Idag har företaget ett tjugotal anställda.

– Det finns så klart nackdelar med att vara liten, men jag tycker vi har varit bra på att dra nytta av fördelarna. Det blir automatiskt en familjär känsla och det skapar en känsla av stolthet över vad vi gör och en stark vilja att producera bra mat. Den typen av lojalitet tror jag är väldigt svår att skapa i ett större företag, menar Björn Eklund.

Lång tradition

Björn Eklunds familj har bedrivit olika former av fiskeriverksamhet i området i över hundra år. Bolaget Stora Risten Fisk grundade han tillsammans med sin pappa 1986. 1996 ombildades företaget och Conny Hillbom och Marie Ljung-Eklund kom med som ägare.

Sedan dess har företaget utvecklats sakta men säkert.

– Vi var bara tre stycken från början. Idag har vi ett tjugotal anställda och de allra flesta är unga människor. De är lokala killar och tjejer, ofta ungdomar, som vi själva lär upp. Det gör att vi har en tydlig koppling till bygden som vi finns i. Vi är en viktig arbetsgivare på en så liten ort som Öregrund.

Idag är företaget en råvaruproducent med kunder som ICA, Konsum och en rad restauranger i Stockholm och Uppland. Man producerar ”det mesta från havet”, som Björn Eklund uttrycker det.

Små marginaler

Stora Risten Fisk har flera gånger fått offentliga bidrag för att kunna investera i nya maskiner och lokaler, senast med bidrag från havs- och fiskeriprogrammet.

– Vi är tacksamma över att ha kunnat utnyttja den möjligheten. Det har möjliggjort för oss att investera i rätt lägen, anställa fler och bättra på lönsamhetsbilden. Annars är marginalerna små i den här branschen, konstaterar Björn Eklund.

Själv tror han att uthållighet är ett av nyckelorden som gör att företaget nu har nominerats till en Ullbagge.

– Har man hållit på i 30 år så inser väl folk att man inte är en dagslända. Vi jobbar på och tackar nej till alla propåer om att bli uppköpta. Det fungerar ju bra som det gör.

Text: Jakob Hydén
Foto: Björn Eklund

Mer information

Namn: Stora Risten Fisk AB

Ägare av företaget: Björn Eklund, Conny Hillbom och Marie Ljung-Eklund

Kontakt: Björn Eklund, tel: 0173-313 30

Start- och slutdatum för satsningen: Beslut om stöd skedde under 2016

Webbplats: www.storaristenfisk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades