Landsbygdsnätverket
Ett naturhus utgör med sina växthus ett slutet lokalt kretslopp där avlopp från wc, disk och tvätt renas i växtbäddar.

Ett naturhus utgör med sina växthus ett slutet lokalt kretslopp där avlopp från wc, disk och tvätt renas i växtbäddar.

Ett hus för återhämtning och samvaro

Där andra såg en rivningsfärdig lada såg Bodil Antonsson ett naturhus i samklang med den omgivande miljön, byggt för rekreation och samvaro. Visionen tog åtta år att förverkliga men nu står Uppgrenna Naturhus på plats och lockar besökare i tusental.

Det var när Bodil Antonsson och hennes familj köpte hus med en väl tilltagen tomt norr om Gränna som ett frö först såddes om att förverkliga en dröm.

– Det stod en gammal förfallen lada på tomten och jag visste att jag ville förvandla den till någon form av verksamhet med hållbarhet och återhämtning som ledord. Det var väl där och då som resan började på allvar, minns Bodil Antonsson.

2007 började hon skissa på sin idé. Hon gjorde affärsplaner och projekterade för ett bygge. Allt tog en avgörande vändning när hon 2009 första gången kom i kontakt med konceptet naturhus.

Slutet kretslopp

Ett naturhus utgör med sina växthus ett slutet lokalt kretslopp där avlopp från wc, disk och tvätt processas, filtreras och renas i växtbäddar. Växterna tar upp näringen och omvandlar den till frukt och grönsaker. Huset är byggt med miljövänliga material och ett smart energisystem som innebär ett minimalt ekologiskt fotavtryck.

Bodil Antonssons idé var att bygga ett naturhus ämnat för konferenser, friskvård, kafébesökare och andra som behöver återhämtning eller bara lugn och ro.

Men vägen från idé till färdigt hus skulle visa sig lång och snårig.

Började med vision

– Jag började med två tomma händer, finansiellt och kunskapsmässigt. Men visionen fanns där och efter sju år hade jag allt klart med ritningar och hade framför allt löst finansieringen. Det var en mödosam men också fantastiskt rolig och lärorik period, säger Bodil Antonsson.

Totalt nio miljoner kronor kostade hela bygget. Knappt 500 000 kronor utgick i stöd genom landsbygdsprogrammet, en del kunde hon låna genom ALMI och resten på banken. 2015 invigdes bygdens nya landmärke.

Idag är Uppgrenna Naturhus ett välbesökt utflyktsmål, konferens- och retreatcenter. Det är världens hittills enda naturhus byggt för verksamhet. Sommartid tar de emot runt 450 gäster dagligen som tar en kopp ekologiskt kaffe, äter lunch, kanske lyssnar på en konsert eller går en yogakurs.

– Intresset har varit helt överväldigande. Och det bästa är att det märks så tydligt att människor blir berörda och inspirerade av miljön. Här hör de fågelkvittret eller humlornas surr och det tror jag alla behöver då och då.

Text: Jakob Hydén
Foto: Jana Julian och Patrik Svedberg

Mer information

Namn: Uppgrenna Naturhus

Ägare av företaget: Bodil Antonsson

Kontaktpersoner: Bodil Antonsson, tel: 073-391 61 47

Start- och slutdatum för satsningen: 2012-2015

Webbplats: www.uppgrennanaturhus.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades