Landsbygdsnätverket
Johan Matsanders satsar nu fullt ut på sina odlingar.

Johan Matsanders satsar nu fullt ut på sina odlingar.

En musiker med vinbär på repertoaren

I en bygd där lantbruket är satt på undantag har Johan Matsanders med beslutsamhet, envishet och ett stort mått odlarglädje fått de gamla bruksåkrarna att blomstra på nytt. Idag är det svarta vinbär och rabarber som gäller på Färna odlingar i Bergslagen.

För tio år sedan arbetade Johan Matsanders som musiker i Skåne. Men han kände ett sug efter något annat och med sin bakgrund som bondson fanns en dröm om att en dag själv få sätta spaden i jorden.

– Jag har två stora drivkrafter. Dels att jag tycker det är så otroligt kul att odla, dels att jag vill bidra med att producera bra mat i Sverige. Vi behöver förbättra vår försörjningsgrad när det gäller livsmedel. Det finns egentligen ingen rationell anledning till att vi importerar sådana mängder som vi gör, säger 47-årige Johan Matsanders.

Stort vinintresse

Och bidrar, det gör han – med runt 50 000 svartvinbärsbuskar 15 000 rabarberplantor. Det är de båda grödorna som han har valt på de drygt 30 hektar åkermark som han arrenderar från Färna herrgård i Västmanland.

– Min ingång var framför allt att jag har ett väldigt stort vinintresse vilket gjorde att jag blev nyfiken på detta med bärodling. Och ju mer jag läste på och pratade med folk, desto mer insåg jag hur mycket det finns att lära sig, berättar Johan Matsanders.

Skapar arbetstillfällen

Han fick söka sig utomlands för att hitta rätt kunskap och få de tips och det stöd han behövde för att komma igång. I framför allt Holland och Danmark hittade han det han sökte i kunskapsväg. Med hjälp av bidrag ur landsbygdsprogrammet kunde han investera i lokaler och utrustning. Nu producerar han dryck och sylt som säljs till lokala kaféer, butiker och restauranger. Färna Herrgård tillhör förstås en av de trognaste kunderna.

Tack vare Färna odlingar grönskar nu åkrarna i utkanten av Färna samhälle igen och bidrar till att hålla odlingslandskapet öppet. Samtidigt skapas lokala arbetstillfällen, framför allt under sommarsäsongen då behovet av arbetskraft är som störst.

I framtiden hoppas Johan Matsanders kunna utveckla förädlingen av sina produkter ännu mer.

– Dryckerna är under ständig utveckling kan man säga, och i framtiden hoppas jag kunna producera även alkoholhaltiga drycker. Det jag siktar på i första hand är en vinbärslikör. För det behövs en satsning på både lokaler och utrustning, men jag hoppas att det ska kunna bli verklighet inom fem år.

Text: Jakob Hydén
Foto: Cecilia Matsanders

Mer information

Namn: Färna odlingar AB

Ägare av företaget: Johan Matsanders

Kontakt: info@farnaodlingar.se, tel: 0708-116890

Start- och slutdatum för satsningen: 2015-2019

Webbplats: www.farnaodlingar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades