Landsbygdsnätverket
Störodlingen i Strömsnäsbruk är inne i en pilotfas då det handlar om att lära sig verksamheten och se vilka möjligheter och utmaningar som finns.

Störodlingen i Strömsnäsbruk är inne i en pilotfas då det handlar om att lära sig verksamheten och se vilka möjligheter och utmaningar som finns.

Det våras för stören i gamla bruket

I början på sommaren flyttade de allra första störynglen in i bassänger på det nedlagda pappersbruket Strömsnäsbruk – en milsten för ett projekt som är unikt på flera sätt.

23 aktieägare står bakom den innovativa satsningen på odlad stör.

– Jag har själv jobbat ett tjugotal år i Ryssland och då kommit i kontakt med både störkött och störrom och lärt mig uppskatta de produkterna oerhört mycket. Det var väl redan där och då som drömmen föddes om att en gång prova på att producera detta själv, berättar Torbjörn Ranta.

2015 infann sig rätt tidpunkt att göra verklighet av planerna. Och först av allt handlade det om att bygga upp en kunskap om branschen.

Start från scratch

– Varken jag eller någon av de andra kunde egentligen någonting om hur fiskodling går till så vi har fått börja från scratch. Vi har rest mycket och besökt odlingar och vi har sedan knutit till oss personer med expertkunskap på området och även köpt in expertkunskap från företag när det har behövts.

Ett lettiskt företag har stått för design och projektering av anläggningen som färdigställdes under 2016 och 2017, delvis med hjälp av EU-stöd ur havs- och fiskeriprogrammet.

– Stödet som vi fick var en enormt viktig faktor eftersom riskerna är som allra högst när man precis startar en verksamhet. Det var en stor psykologisk effekt. Om EU säger att vi är värda att satsa på så blir automatiskt även andra investerare intresserade, menar Torbjörn Ranta.

Fem anställda

Ungefär fem personer är idag engagerade i verksamheten. Två personer boende i närheten av anläggningen står på lönelistan samt en konsult från utlandet.

Det som har byggts nu är en av fyra framtida linjer i produktionen. Ynglen väger ännu bara några gram och de ska simma omkring i bassängen i upp till sex år innan de kan tömmas på rom första gången. Förhoppningen är att producera 1 000 kilo rom per år.

Störodlingen är med andra ord en långsiktig investering, förklarar Torbjörn Ranta.

– Vi är fortfarande inne i en pilotfas då det handlar om att lära oss verksamheten och se vilka möjligheter och utmaningar som finns. En fråga är exempelvis om vi ska satsa bara på rom eller även på köttproduktion. Ingen inbillar sig att det här kommer bli en fantastiskt lönsam kassako och det är inte heller målet. Vi siktar på att bygga upp en långsiktigt hållbar och vettig verksamhet.

Text: Jakob Hydén
Foto: Torbjörn Ranta

Mer information

Namn: Störodling i Strömsnäsbruk

Ägare av företaget: 23 svenska och utländska privatpersoner och företag har aktier i ägarföretaget Arctic Roe of Scandinavia

Kontakt: Torbjörn Ranta, tel: 070-885 55 04

Start- och slutdatum för satsningen: 2016-2017

Webbplats: Saknas

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades