Landsbygdsnätverket
Helen och Pål Nilsson säljer nyskördade morötter från Fjälkinge.

Helen och Pål Nilsson säljer nyskördade morötter från Fjälkinge.

Deras morötter når hela Sverige

Pål och Helen Nilsson stod inför ett vägval och valde att satsa. Idag kan man köpa deras nyskördade morötter från Fjälkinge över hela landet.

Pål Nilsson är åttonde generationen på Lyckås Gård i Fjälkinge utanför Kristianstad. Tidigare bedrevs här traditionell växtodling men på 1970-talet började man att specialisera sig med morötter, färskpotatis och blomkål. På 90-talet tog specialiseringen fart.

– Vi hamnade i ett vägskäl och bestämde oss för att satsa på färre produkter och valde morötter. Det visade sig vara rätt. Idag har vi 40 anställda, säljer över 25 000 ton morötter och omsätter 100 till 110 miljoner kronor om året, säger Pål Nilsson.

Inledningsvis levererade de till industrin men efterhand har de gått över till konsumentförpackning.

– Sedan några år tillbaka är vi ensamleverantörer till Ica. Det kvittar var i landet du är. Handlar du Icas egna varumärkes morötter så är det våra. Det är jag stolt över, säger Pål Nilsson.

Goda förutsättningar

Orsaken till framgången stavas rätt attityd och rätt förutsättningar.

– Vi har inställningen att vi ska få fram rätt produkt till våra kunder. Det bara är så. Vi har också tillgång till bra marker. På Kristanstadslättens lätta sandjordar går det ypperligt att odla morötter, säger Pål Nilsson.

Han säger att grunden för att lyckas är att man tar tillvara på sina naturliga förutsättningar:

– Man kan inte gå emot naturen. Det brukar bli kostsamt.

Brett samarbete

När morötterna tagits ur marken skickas de vidare till sorterings- och paketeringslinjen som till viss del byggts med stöd från landsbygdsprogrammet. Här skannas morötterna och de som inte håller måttet sorteras bort.

– Morötter ska vara billiga utan att man riskerar kvaliteten. Vi har korta vägar från odling till packning. Det är en förutsättning. Vi samarbetar med 25 lantbrukare som vi odlar hos på sammanlagt 400 hektar. Vi har våra odlingar samlade inom en tremilsradie, säger Pål Nilsson och fortsätter:

– Det har gått väldigt bra för oss. Vi driver ett välmående företag som tjänar pengar. Men jag och Helen har tagit ett beslut om att inte jaga kunder utan att växa med de kunder vi har. Det är inget självändamål att växa upp till månen.

Text: Tobias Malmberg
Foto: Lyckås Gård

Mer information

Namn: Nyskördade morötter i Fjälkinge

Ägare av företaget: Pål och Helen Nilsson

Kontaktperson: Pål Nilsson

Kontaktuppgifter: pal@nyskordade-morotter.se, tel: 044-584 41, 0709-67 92 21

Tidsperiod: Ansökan inkom 18 mars 2011. Klartdatum den 31 mars 2012.

Webbplats: www.nyskordade-morotter.se/info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se fler innovativa projekt som nominerats till Ullbaggen Länk till annan webbplats.

Publicerades