Landsbygdsnätverket
Vy över småbåtshamns i Piteå kommun. Brygga och båtar i vattnet.

6 000 luncher serveras varje dag in om förskola och skola i Piteå kommun.

Premiär för Piteå att fira Offentliga måltidens dag

Kom och ät tillsammans med ditt barn! Piteå kommun vänder sig till vårdnadshavare vars barn går i förskoleklass och grundskola - i sambandet med firandet av Offentlig måltidens dag den 20 oktober. För kommunen är det premiär att medverka.

– Vi bjuder in alla vårdnadshavare att äta tillsammans med sina barn vid något tillfälle under vecka 42, den vecka som Offentliga måltidens dag går av stapeln. Vi vill visa upp måltidsverksamheten och låta vårdnadshavare få komma för att se och uppleva en lunch på skolan. Kanske har de frågor och funderingar som de vill tala med oss om? säger Kristina Wallgren, som är planerare och utvecklare för måltider på fastighets- och serviceförvaltningen i Piteå kommun.

Kristinas tjänst är nyinrättad och hon tillträdde i juni. Närmast kom hon från en tjänst som enhetschef, måltider, i Luleå kommun.

– Måltider är en het potatis just nu, inte minst när det gäller prisutvecklingen. Det är roligt att Piteå satsar på planering och utveckling av måltider. Nu är vi tio personer som jobbar med måltider centralt. Det är vår avdelningschef, sex enhetschefer, en dietist, en administratör och så jag, berättar Kristina.

Upphandling av livsmedel, avtal, ekonomi och matsedlar är frågor på Kristinas bord. Ett av de första uppdragen som hon också fått är att samordna kommunens firande kring Offentliga måltidens dag. Det är första gången som kommunen anmält aktivitetet.

– Vi hoppas att det kommer många som vill besöka oss! Det kommer finnas informationsmaterial om måltidsverksamheten ute på skolorna, bordspratare med mera.

– Totalt serverar vi cirka 6 000 luncher i skola och förskola per dag i Piteå kommun. Vi lagar även ca 5 000 portioner (lunch och middag) per dag till äldreomsorgen i Piteå och Luleå kommuner, avslutar Kristina.

Läs mer om Offentliga måltidens dag och allt som händer – och hur du anmäler en aktivitet.

Senast uppdaterad