Landsbygdsnätverket
En skördetröska på en skolgård i Grästorps kommun.

Under Offentliga måltidens dag 2022 uppmärksammade Grästorps kommun det lokala projektet "Rätt från Slätt" och elever fick besök av en lantbrukare som bland annat visade sin skördetröska. Nu välkomnas liknande aktiviteter till Landsbygdsveckan. Foto: Måltidsenheten Grästorps kommun

Måltidsorganisationer välkomnas till Landsbygdsveckan

Första veckan i maj är det premiär för Landsbygdsveckan och det finns möjlighet för alla som vill att medverka med aktiviteter. Under Offentliga måltidens dag såg vi många exempel på hur köken runt om i landet jobbar med närproducerade råvaror. Landsbygdsveckan är ett utmärkt sammanhang för att ytterligare belysa sådant arbete. Kanske ett tillfälle att samverka med andra funktioner i kommunen?

– Landsbygdsveckan har ett särskilt syfte att ge utrymme för nya röster med koppling till landsbygdsutveckling. Vi ser till exempel att många offentliga måltidsorganisationer, i samarbete med lokala livsmedelsproducenter, bidrar till utveckling på flera sätt – fast de kanske inte alltid tänker på det. Under Landsbygdsveckan vill vi gärna lyfta goda exempel på den utveckling som måltidsorganisationerna bidrar till, säger Anna Hedberg, samordnare på Landsbygdsnätverket som är en av initiativtagarna till Landsbygdsveckan.

Anna Hedberg

Anna Hedberg

Fysiska och digitala aktiviteter

Kanske kan det passa att bjuda in lokala producenter till skolan? Eller samverka med näringslivsutvecklare och arrangera ett studiebesök hos ett livsmedelsföretag? Bjud in politiker och passa på att lyfta kopplingen mellan offentliga måltider och näringslivsfrågor. Aktiviteter som ordnas under Landsbygdsveckan kan vara fysiska, digitala eller hybridarrangemang. Anmälda aktiviteter kommer att synliggöras på Landsbygdsveckans webb och i sociala medier. Anmäler gör man via ett formulär på landsbygdsveckan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också mer information om veckan och framöver kommer man kunna läsa mer om planerade aktiviteter.

Något helt nytt

Landsbygdsveckan, som äger rum den 2-7 maj över hela landet, är ett helt nytt initiativ. Veckan riktar sig till alla som tycker att landsbygdsfrågorna förtjänar en tydlig plats i rampljuset. Initiativtagare till Landsbygdsveckan är Landsbygdsnätverket, Tillväxtverket och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Logga för Landsbygdsveckan

Senast uppdaterad