Landsbygdsnätverket
Två personer vid en serveringsdisk i en restaurang.

Petra Lundgren, kock, och Pontus Mattisson, matgäst, i restaurang Kvarnen, Kramfors kommun.

”Lokal mat är en hjärtefråga hos oss”

I Kramfors kommun är temat Norrländsk mat i samband med firandet av Offentliga måltidens dag, den 20 oktober.

Emilia Norberg, kostchef i Kramfors kommun berättar att måltidsorganisationen lagar 3700 portioner per dag till skolor, förskolor och äldreomsorg.

– I fjol bjöd vi alla elever på glass och inom äldreomsorgen var det festlig middag på våra boenden på Offentliga måltidens dag. Vi fick väldigt positiv respons. Detta är en rolig dag att uppmärksamma och det är självklart för oss att hänga på även i år, berättar Emilia.

– För ett par år sedan hade vi en norrländsk temavecka. Från den har vi hämtat inspiration till att ha norrländskt tema den 20 oktober.

På menyn blir det regnbågslax från Kalix, Höga kusten-potatis och kall sås gjord på mejeriprodukter från ett mejeri här uppe i norr.

– Som vegetariskt alternativ erbjuder vi morotspaj, den är supergod och mycket uppskattad. Morötterna och mejeriprodukterna vi använder i den kommer från Norrland. Inom äldreomsorgen blir det senare på dagen en norrländsk middag där vi serverar den populära Nikkaluoktasoppan (en rätt med nötfärs i och även här är råvarorna från Norrland). Till efterrätt blir det glass med hjortronsylt.

På skolorna kommer det finnas material om norrländsk mat och fakta om producenterna som levererat livsmedlen till dagens rätter.

– Vi ska också ta fram fakta om hur mycket norrländskt vi köper in per år. Vi är peppade, och kommer göra en grej av firandet i våra sociala medier och även vända oss till våra politiker, fortsätter Emilia.

Lokal mat är en hjärtefråga i Kramfors och sedan ett och ett halvt år använder kommunen ett så kallat DIS, dynamiskt inköpssystem, där lokala leverantörer kan anmäla om de vill sälja livsmedel till kommunen.

– Vi har marknadsfört oss i lokala tidningar, via samarbete med LRF och i sociala medier. Hittills har vi inte fått in fler lokala leverantörer än vad vi haft tidigare men vi fortsätter att jobba med frågan. Här måste vi möta upp och ta kontakt och berätta vad det kan innebära att leverera till oss, säger Emilia.

Kramfors morotspaj, 100 portioner

Pajdeg

2,4 kg vetemjöl
1,2 kg grahamsmjöl
1 kg flytande margarin
3 kg Kvarg (10%)

Fyllning

8 kg morötter
4 kg gul lök
4 kg gul paprika
2 kg creme fraiche
180 g grönsaksbuljong
vatten

Topping

Riven ost

Gör så här

Blanda alla ingredienser till pajdegen. Låt gärna vila kallt en stund.

  • Förgrädda pajdegen.
  • Fräs morötter och lök i olja
  • Häll på vatten och grönsaksbuljong. Koka i ca 20 min
  • Tillsätt salt och peppar, krydda efter smak, till exempel mexikanska kryddor, örter, cayenne.
  • Tillsätt paprika och creme fraiche.
  • Häll blandningen över förgräddat pajskal.
  • Strö över riven ost.
  • Grädda ca 25 minuter i 225 grader.

Läs mer om Offentliga måltidens dag och allt som händer – och hur du anmäler en aktivitet.

Senast uppdaterad