Landsbygdsnätverket
Bildkollage från köket på förskolan Långevi, Bengtsfors.

Köket på förskolan Långevi, Bengtsfors kommun, är ett av alla kök runt om i landet där förberedelser inför Offentliga måltidens dag pågår för fullt! Bilder från: @farmorskoklangevi på Instagram.

Få koll på vad som händer i samband med Offentliga måltidens dag

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för och därför koordinerar MATtanken Offentliga måltidens dag. Detta är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Både före och under Offentliga måltidens dag den 21 oktober går fler aktiviteter av stapeln.

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. För andra året i rad förstärker MATtanken dagen, genom att också lyfta fram Offentliga måltidens dag, i samråd med Måltidsakademien Länk till annan webbplats..

Onsdag 20 oktober

Offentliga måltidens dag, torsdag 21 oktober

  • Östra Göinge, Öckerö, Österåker, Övertorneå. Idag är det Offentliga måltidens dag. Vad händer runt om i landet? Här kan du ta del av allt som är på gång. Har er måltidsverksamhet inte anmält era arrangemang ännu? MATtanken tar emot anmälningar och uppdaterar sidan löpande ända fram till och med torsdagen den 21 oktober.

  • Studio MATtanken, kl 9.00-9.45. Har du tid över på morgonkvisten och är nyfiken på Offentliga måltidens dag? I detta studiosamtal tar vi tempen på aktiviteterna inför firandet. Politiker på besök, tema närproducerat, vilt och vildsvin, nya recept, samverkan seniorer och barn, musik, mässor och kaffekalas, provsmakningar i skolrestaurangen, fina dukningar. Vi ringer upp några olika verksamheter för att stämma av läget. Vi spanar också in vad som dyker upp i flödet på #måltid21 i sociala medier.

  • Lunchsamtal, kl. 12-13. Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, arrangerar ett lunchsamtal. Temat är: Måltiden en självklar del i skolan, äldreomsorgen och vården. Hur får vi samarbete över gränserna? Dessutom kommer vi att samtala om gemenskapen vid måltiden. Carl Jan Granqvist kommer att leda samtalet. Medverkar gör Eva Sundberg, MATtanken, och Robbin Höglund, köksmästare på äldreboendet, Jakobsbergsgården i Sala; Maria Hård av Segerstad, Handelsbanken och Stefan Eriksson, Årets Kock 2005.

  • Mat- och klimatseminarium, Region Jönköpings län. I programmet kl. 14.15: Den röda tråden – från politiska beslut till tallriken – exempel från Jönköpings län och diskussion tillsammans med Eva Sundberg, Projektledare för MATtanken och sakkunnig kring mat och måltider på Jordbruksverket.

#måltid21 i sociala medier

I sociala medier hoppas vi att alla som gör inlägg inför, under och i uppföljningen av firandet använder taggen #måltid21. Då kan fler ta del av allt spännande som händer runtom i landet på årets Offentliga måltidens dag!

Senast uppdaterad