Landsbygdsnätverket
Två bordsskyltar på ett bord med anslag om Offentliga måltidens dag samt Matsvinns-tävlingen.

Elever i Täby gissar vikten på matsvinnet

Nordiska råvaror, hållbarhet samt matsvinn - Lyft och gissa vikten. Detta kommer vara i fokus när Sodexos måltidsverksamhet i Täby kommuns skolor firar Offentliga måltidens dag den 20 oktober.

I Täby kommun har Sodexo 26 skolor där det serveras cirka 7 000 skolluncher varje vardag. Jessica Strömberg, verksamhetsutvecklare, Sodexo Täby skolor, svarar på några frågor om planerna för årets firande.

Hur kommer ni att uppmärksamma Offentliga måltidens dag?

– Vi kommer att servera maträtter som är baserade på nordiska råvaror och lyfta fram hållbarhetsaspekten. Denna dag är allt vegetariskt och vi kommer även informera om våra klimatberäkningar och visa skillnaden mellan vegetabiliskt protein och animaliskt. Vilken påverkan har det vi äter på miljö och hälsa? Vi kommer även ha en svinn-aktivitet som vi kallar för Lyft och gissa vikten.

Vad är syftet med tävlingen?

Lyft och gissa vikten är en tävling där eleverna får lyfta och gissa vad säcken väger. Vikten på säcken motsvarar den genomslitliga vikten på tallrikssvinnet på skolan. Syftet är att uppmärksamma gästerna på hur mycket som slängs varje dag och att få igång en diskussion om matsvinn. Det finns ett litet pris till vinnaren.

Ryggtavla på en person med t-shirt. Tryckt på ryggen står det Stoppa matsvinnet! Ta det du vill äta, men ät det du tar.

Jobbar ni med matsvinn året runt?

– Vi mäter och väger ALLT matsvinn varje dag men det viktigaste är ändå att analysera och förstå varför matsvinnet uppstår. Är det när det är ”populär” mat som det är mycket svinn? Är det när det är långa köer? Om eleverna slänger mindre, flyttas då matsvinnet in i köket? Hur hanterar vi det? För Täby kommuns skolor har vi en nollvision som självklart är kökens och elevernas gemensamma slutmål.

– Vi har utöver detta olika forum där vi har möjlighet att lyfta matsvinnsfrågor med matgästerna. Det forum som vi kallar ”Frukostmöte med kocken” är det som jag tycker fungerar allra bäst. Vi bjuder en klass i taget på frukost och samtidigt diskuterar vi exempelvis svinnfrågor. Det blir en avslappnad situation där eleverna känner sig bekväma att utrycka sig på sina egna villkor. Utifrån frukostmötena tar vi fram olika svinn-aktiviteter som vi sedan genomför tillsammans med eleverna, vilket gör att engagemanget för hållbarhet och måltidsfrågor i stort ökar.

Hur pratar ni med elever om matens betydelse för miljö, klimat och hälsa?

– Även här är våra frukostmöten ovärderliga. Vi har en stående punkt där vi alltid pratar om måltidsmiljö, svinn och hur det vi äter påverkar miljön.

– Vi klimat-beräknar även alla våra menyer och visar upp klimatavtrycket vid varje rätt. Alla våra bufféstationer börjar med den rätt med minst klimatpåverkan- Salladsbuffén är alltid först i serveringslinjen. Vi har också olika teman i skolrestaurangerna under året. Exempel på teman: Hälsoveckor, Rädda planeten, Kampen om efterrätten, Stoppa matsvinnet, Waste Less Week och självklart Offentliga måltidens dag.

Läs mer om Offentliga måltidens dag 2022 och allt som händer – och hur du anmäler en aktivitet.

Senast uppdaterad