Syftet med MATtanken är att främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt. Det gör vi genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte i hela kedjan från producent till konsument.
Utgångspunkten för projektet är Agenda 2030 - FN:s globala mål för hållbar utveckling. Livsmedel och matvanor relaterar direkt eller indirekt till alla 17 mål. Eftersom målen hänger ihop når vi inte framgång om vi enbart fokuserar på några av dem. För att nå en hållbar utveckling krävs ett helhetsgrepp och för att lyckas med det krävs samarbete.
Miljömässig hållbarhet
Minskad klimat- och miljöbelastning
Ekosystemtjänster säkras
Social hållbarhet
Förbättrad folkhälsa
Positiv landsbygdsutveckling (t.ex. nya arbetstillfällen)
Medbestämmande och delaktighet hos konsumenten
Ekonomisk hållbarhet
Stärkt konkurrenskraft hos primärproducenter och livsmedelsföretag
Bättre utnyttjande av skattemedel