Landsbygdsnätverket

Nyhetsarkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Besök i Finland för samarbete och erfarenhetsutbyte
  Den 11-12 december samlas aktörer från Finland och Sverige för andra gången till erfarenhetsutbyte om offentliga måltider. Ett initiativ som MATtanken ligger bakom. Denna gång träffas vi i Helsingfors, Finland.
 • Idéslussen i Sundsvall Idésluss främjar innovationer i måltidsorganisationen
  Idésluss Sundsvallsregionen är en av hittills tolv idéslussar i landet. Måltidsorganisationen i Sundsvalls kommun har bland annat använt den för att undersöka varför seniorrestaurangerna besöks av fler män än kvinnor.
 • Se webbinariet om hållbar sjömat i efterhand
  Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk.
 • Lokala producenter på besök i skolrestaurangerna
  Marks kommun har anordnat en vecka med fokus på lokal mat. Det serverades en helt svensk- och lokalproducerad lunch och lokala producenter bjöds in för att möta matgästerna.
 • Nya möjligheter att upphandla fisk och skaldjur
  Fisk och skaldjur är ett komplext område för upphandling. Arter av vildfångad fisk och skaldjur fiskas på globala bestånd. Fisk som köps av offentlig sektor kan komma ifrån hela världen. Beståndens status förändras snabbt och beror på många olika orsaker, inte bara på hur mycket som fiskas. Upphandlingsmyndighetens nya kriterier gör det enklare att upphandla hållbart.
 • Digitala enkäter som en väg mot minskat matsvinn
  I ett pilotprojekt på Spykens gymnasieskola i Lund får eleverna via en läsplatta svara på vilken rätt de tror att de vill äta nästa dag. På det sättet får köket en indikation om hur mycket mat som kommer att gå åt.
 • Offentlig gastronomi Dalarna – matupplevelser utöver det vanliga
  Nätverkande är ledordet för projektet Offentlig gastronomi Dalarna som vill vara en plattform för utvecklingen av den offentliga måltiden.
 • Fisk och fiske - vad är det som gäller?
  Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk har tagit fram en skrift som är tänkt att vara ett kunskapsstöd till restaurangchefer, kostchefer och offentliga upphandlare av mat.
 • Måltider att längta efter – måltidsutveckling med matgästen i fokus
  För att nå sina högt satta mål arbetar Sundsvalls måltidsorganisation med att ta tillvara på drivkraften och kreativiteten hos medarbetarna.
 • Webbinarium: Hållbar sjömat på den offentliga tallriken
  Är alger, musslor och landodlad fisk framtiden? I vårt nästa webbinarium fördjupar vi oss i den komplexa frågan kring hållbar fisk och annan sjömat. Webbinariet äger rum tisdag 26 november kl. 13.30.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster