Landsbygdsnätverket

Nyhetsarkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Buffé med sillburgare Succé när sillburgare serverades till skolelever i Göteborg
  Sill är ett bra val när man ska servera fet fisk, men konsumtionen av sill inom offentliga måltider är i dag inte speciellt hög. Kan detta ändras genom utveckling av nya produkter? Denna fråga ville vi undersöka och medverkade därför i en testservering av sillburgare på en skola i Göteborg.
 • Collage: Matlagning i storkök, man skriver i anteckningbok, pasta, sallad I Coronatider: Lunchlåda till alla gymnasieelever i Österåker
  Coronapandemin har krävt snabba omställningar för många verksamheter. Hur löser man lunchen för gymnasieeleverna när undervisningen sker på distans? I Österåker har ett av kommunens tillagningskök ställt om till att laga kylda matlådor. Genom en e-tjänst kan gymnasieeleverna beställa mat för kommande dag.
 • Flicka äter + logotyp Nu lanserar vi Offentliga måltidens dag
  Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för och därför koordinerar MATtanken i år Offentliga måltidens dag den 15 oktober.
 • Bildcollage leverans av livsmedel Orust kommun matchar tillgång och efterfrågan av lokal mat
  I Orust kommun kan leverantörer kontinuerligt skicka in en anmälan digitalt om att man är intresserad av att delta i direktupphandling av livsmedel. I anmälan specificerar man vilka produkter man har och vilka volymer som är möjliga.
 • Bonde möter elever genom videosamtal
  Många barn har aldrig besökt en bondgård. I projektet Farmer Time används videosamtal för att ge elever bättre kunskap om matens ursprung och en närmare kontakt med svenskt lantbruk.
 • Megamatråd – hela skolan är med via livestreaming
  På Fäladsskolan i Lund har man använt ny teknik för att nå alla elever i frågor om skolmaten. Genom att livestreama ett panelsamtal nådde man ut till alla klasser samtidigt.
 • Mjölkförpackningar utan etikett Egna märkesvaror – en komplicerande faktor på den offentliga livsmedelsmarknaden
  Egna märkesvaror (EMV) är produkter som tillverkas av underleverantörer men säljs under handlarens eget varumärke. Även grossister i den offentliga måltidsbranschen erbjuder egna märkesvaror. Hur detta påverkar den offentliga livsmedelsmarknaden lyfts i en rapport från Konkurrensverket.
 • Utvecklingslok som drar hållbarhetsarbetet framåt i köken
  Mobilisera kraft, engagemang och ha roligt! Det har varit viktiga ingredienser för Måltidsservice produktutvecklingsgrupp i Uppsala kommun.
 • Anmäl dig till webbinariet om samordnad varudistribution
  I teorin kan en samordnad varudistribution inom kommunen ge ökad konkurrens och bättre möjligheter att köpa närproducerade varor. Men hur ser det ut i praktiken? Innebär samordnad varudistribution att det blir enklare att få lokal mat på tallriken? I detta webbinarium får vi ta del av några kommuners erfarenheter.
 • Erfarenhetsutbytet mellan Sverige och Finland fortsätter
  Den 11-12 december träffades vi för andra gången i det erfarenhetsutbyte mellan Sverige och Finland som MATtanken initierade i våras. Denna gång träffades vi i Helsingfors med omnejd.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster