Landsbygdsnätverket
Kollage: Foto på Kamilla Ehrengrip och på vildsvinsfärsbiffar på en tallrik.

Kamilla Ehrengrip har introducerat vildsvinsfärsbiffar i Stallbackens kök, Mölndals kommun. Foto: @stallbackenskok.

Vildsvin i köket på Offentliga måltidens dag

Vilt- och vildsvinskött finns på flera kommuners menyer i samband med Offentliga måltidens dag den 15 oktober. I Mölndals kommun kommer det till exempel att serveras en maträtt på vildsvin i alla skolor och förskolor.

I köket på Stallbackens förskola, ett av de kök i Mölndal som medverkar i firandet, är kocken Kamilla Ehrengrip redo.

– För mig är det ett bekant kött. Jag kommer från en jägarfamilj och har ätit viltkött och vildsvin hela mitt liv, berättar Kamilla.

Hennes funderingar började i samband med konferensen Mat i Småland förra året, då hon var på några föreläsningar där hon bland annat fick höra att jägare får gräva ner sitt byte för att det inte varit/är tillräckligt stort intresse för köttet.

– Där väcktes idén om att försöka få in vildsvinskött i våra offentliga kök i kommunen. Efter samtal med min chef, politiker samt rektorn på förskolan så finns vildsvin numera på förskolans meny, berättar Kamilla Ehrengrip.

För Kamilla Ehrengrip är det självklart att ta tillvara på de resurser som finns på hemmaplan i stället för att importera.

– På så vis blir måltiden så mycket mer hållbar, samt att vi kan hjälpa bönder och andra markägare som får sina grödor och marker förstörda av vilsdsvinen.

Mölndal ligger nu i startgroparna för att få in vildsvin på menyn i alla offentliga kök.

­– Det vore verkligen roligt om det blir återkommande på menyn, säger Kamilla Ehrengrip.

Mer information

Senast uppdaterad 2020-10-07

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster