Landsbygdsnätverket
Ett salladsbuffébord. Glasburkar fyllda med oliver, picklade grönsaker med mera.

Foto: Hofors kommun.

Hofors: Appen och matlådan

Hofors kommun satsar på en app för att kommunicera med eleverna kring deras måltider. Appen ska också möjliggöra för skolan att sälja överblivna måltider till elever. Sammanfattning av Hofors presentation på tematräff 2, den 8 februari 2022.

Kontaktperson

  • Marie Johnson, måltidschef

Bakgrund

Hofors kommun är en av de fyra kommuner som ingår i projektet Ett nytt recept för skolmåltiders första fas. Det finns en projektgrupp med styrgrupp och arbetsgrupper. Medverkar i arbetet med Appen och matlådan gör skolledning och pedagoger, måltidsservice och elevhälsan.

– Vi har valt att utveckla en app tillsammans. Eleverna ska kunna välja mat och efter måltiden även kunna betygsätta maten. Tanken är också att appen ska vara en källa till lärande, en lärplattform. I appen visas en bild på maträtten samt information om vad den innehåller. I framtiden ska det även kunna gå att få information om näringsinnehåll och information från svinnmätning, för att kunna visa på hur stort matsvinnet är. En annan funktion som appen har är att administrera försäljning av överbliven mat i skolans kafeteria, berättar Marie Johnson.

– Eleverna kommer att ha en meny på mellan 4-6 rätter varje dag, så de har verkligen mycket att välja mellan, fortsätter hon.

Arbetet med Appen och matlådan

– Eleverna tycker det är jättespännande! Vi har testat appen analogt, i väntan på att den digitala appen ska skapas, säger Marie Johnson. Försöket blev en succé och eleverna väntar nu ivrigt på att den digitala appen ska bli klar.

Appen tas fram genom ett samarbete som kommunen har sedan tidigare, med ett företag som också arbetar med dessa frågor i andra kommuner. Tanken är att eleverna ska vara delaktiga i utvecklingsarbetet.

När appen väl är uppe och rullar kommer eleverna att få beställa mat, på mentorstid. Appen kommer inte vara tillgänglig via mobiltelefoner utan integreras i elevernas datorer/lärplattform.

Några lärdomar

– Det här har gett ett fantastiskt samarbete mellan pedagoger, skolledning, kökspersonal och elevhälsa, vi har hela gänget är med i detta arbete säger Marie.

Hon tror att genom appen kommer fler elever att komma och äta.

– Det är uppskattat att eleverna får fler rätter att välja på. Vi märkte redan under testperioden att fler elever kom till matsalen. På sikt vill vi även få in äldreomsorg så att även de äldre får en större valfrihet, avslutar Marie.

Mer information

Läs Hofors presentation på tematräff 1 om Pedagogiskt program skola/växthus/science center.

Tillbaka till huvudsidan.

Senast uppdaterad