FN har utlyst den 29 september som en internationell dag att uppmärksamma matsvinn. English: The United Nations General Assembly designated 29 September as the International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW).
En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Om matsvinn var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Ska vi nå FN:s globala mål om att halvera matsvinnet i världen till år 2030 måste vi agera - nu! Här har de offentliga köken också en viktig roll att spela. För att öka farten i arbetet med att minska matsvinnet har FN i år lanserat internationella matsvinnsdagen den 29 september och detta vill MATtanken självfallet uppmärksamma.
Att minska matsvinnet kräver att alla som befinner sig i livsmedelssystemet agerar – hela vägen från producenten fram till konsumenten behövs det insatser. MATtanken har tidigare lyft frågan om matsvinn i offentliga kök i två olika webbinarier, det finns även två artiklar om matsvinn i vår artikeldatabas som vi gärna blänker för igen - med anledning av internationella matsvinnsdagen.
Om kartläggningen av matsvinnet i landets kommuner
Arbetet i landets kommuner har kommit olika långt, Livsmedelsverkets första matsvinskartläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till rapporten) på nationell nivå visar att de flesta kommuner arbetar med att minska sitt matsvinn.
Det är många parametrar som spelar in i hur mycket matsvinn som uppstår från det att råvarorna når köket till dess att matrester skrapas av tallriken. Allt från måltidsplanering och tillagningsmetoder till hur aptitlig måltidsmiljön är spelar roll för hur stor eller liten vikten i soptunnan blir.
Livsmedelsverket har tagit fram en nationell metod för att mäta matsvinn för att kunna jämföra och följa upp resultaten. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om den nationella modellen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hitta protokollen för 2020 års mätning som går av stapeln under v.40 och 41.
MATtanken har tillsammans med Livsmedelsverket producerat två webbinarier på temat att minska matsvinnet i offentliga kök.
MATtanken har också i artiklar lyft spännande exempel från verksamheter som testar nya vägar för att minska matsvinnet i offentliga kök.
För att nå ut till konsumenterna och hushållen om matsvinn - går startskottet för Livsmedelsverkets kampanj: Hela Sverige får #svinnsikt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - på årets internationella matsvinnsdag den 29 september.
Senast uppdaterad
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post