Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Panelsamtal, Almedalsveckan, om matvanor och måltider på sjukhus


    Under Almedalsveckan, tisdag 6 juli, är MATtankens Eva Sundberg med och talar om offentliga måltiders roll – i panelsamtalet: Blir du sjuk av sjukhusmaten?
  • Illustration med tallrik, kniv, gaffel och sked. På tallriken syns orden Ett nytt recept för skolmåltider.

    Nationell samverkan kring utveckling av skolmåltiderna


    – MATtanken har fått i uppdrag att genomföra en inventering hos de 20 kommuner och 1 region som ansökte om att bli utvecklingsmiljöer i satsningen Ett nytt recept för skolmåltider, men som inte blev antagna. Det finns många spännande idéer att ta tillvara i deras ansökningar. Nu kontaktar vi dem för att se om det finns intresse hos dem för att ta steg vidare, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken.
  • Anna Lundstedt

    Anna Lundstedt kliver ombord


    MATtanken säger varmt välkommen till Anna Lundstedt, kostekonom med lång erfarenhet av arbete som kostchef. Från och med i sommar kliver Anna ombord för att jobba som samordnare i MATtanken-projektet.
  • Bildmontage vildsvinskött i offentliga kök.

    Tillgång och efterfrågan på vildsvinskött i offentliga kök: Sju frågor/svar om hur det kan se ut år 2025


    Allt fler offentliga kök serverar då och då vildsvinskött. Men hur mycket är egentligen möjligt att konsumera i de offentliga köken? I vilken mån bidrar den offentliga konsumtionen till att minska vildsvinsstammen?– I offentliga kök konsumerades drygt 20 ton vildsvinskött förra året och våra efterforskningar visar att efterfrågan stadigt ökar. Till 2025 är det fullt möjligt att konsumtionen i de offentliga köken når 200 ton per år, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
  • Maria Kvarnström håller fram ett bleck med gratäng.

    ”Ibland drygar vi ut vildsvinsköttet, exempelvis med rotfrukter eller baljväxter”


    Snart har alla elever på högstadiet och gymnasiet fått chans att smaka rätter med svenskt vildsvinskött i Skövde kommun. I kommunens kök pågår ett genomgripande förändringsarbete, pådrivet av lokala politiska beslut – som handlar om att minska klimatavtryck, minska matsvinn och öka andelen svenska livsmedel. I detta sammanhang är vildsvinskött en intressant råvara.
  • Fem glada personer bakom en serveringsdisk i en skolrestaurang.

    Offentliga måltidens dag: Samspel med eleverna gav idén till tema


    Fish & Chips blir önskerätten som serveras på grundskolorna i Staffanstorps kommun i samband med höstens firande av Offentliga måltidens dag.
  • Kor i kommunens tjänst


    Härjedalens kommun har upphandlat en tjänst där kor håller landskapet öppet. På köpet får kommunen lokalt kött till de offentliga köken.
  • Kött från den lokala bonden – och möte med bonden i skolrestaurangen


    Från jord till bord. I Marks kommun i Västergötland ska alla barn kunna lära sig mer om var maten de äter kommer från. Efter att ha försökt få igång en studiebesöksmodell för alla elever kommer numera bonden själv istället till skolan.
  • Kvinna i tillsammans med kor i en kohage.

    Kommunens egna kor gav mer än bara kött


    I Ludvika kommun drevs under ett par års tid ett projekt som medförde att kommunen köpte in egna nötdjur. Korna höll inte bara markerna öppna, de ingick i såväl integrations- som förskoleverksamhet. Och måltidsverksamheten fick kött av högsta kvalitet.
  • Vilka fler kommuner/regioner serverar vildsvinskött i de offentliga köken?


    MATtanken följer utvecklingen av inköp av vildsvinskött till offentliga kök. I december 2020 genomfördes en nollpunktsmätning.– År 2022 gör vi en uppföljning av inköpen. Tills dess håller vi övergripande koll på läget genom att omvärldsbevaka och vara i kontakt med kommuner/regioner som är intresserade av frågan, berättar Anna Kim-Andersson, som samordnar MATtankens arbete för att främja mer vildsvinskött i offentliga kök.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster