Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Västra Götalands län

Detta händer i Västra Götalands län under Offentliga måltidens dag den 20 oktober 2022.

Bollebygds kommun

Provsmakning för föräldrar och överraskning för äldre matgäster

På eftermiddagen under Offentliga måltidens dag bjuds föräldrar in för att provsmaka dagens skolmat. Kockarna har fria händer att komponerat valfri färsrätt med goda tillbehör. Färsen är svensk och salladsbordet säsongsanpassat.

På vårt äldreboende överraskas våra matgäster både i restaurangen och på avdelningarna. Kanske blir det en dessertbuffé – vem vet?

Kontakt: Therese Lindh, tel. 073-46 47 107

Vi finns på Instagram: @matgladje_bollebygd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Borås stad


Förskolan och skolan firar Offentliga måltidens dag

Barn och elever kommer att serveras klassiska köttbullar med gräddsås, kokt potatis och lingon. Vi kommer även att ha en rotfruktsutställning med provsmakning.

Kontakt: Susanne Skansen / Camilla Persson


Falköpings kommun

Vi välkomnar föräldrar/vårdnadshavare till skolrestaurangerna

Vi bjuder in föräldrar/vårdnadshavare till skolrestaurangerna. Inom äldreomsorgen firar vi Grynkorvens Dag med lokalproducerad grynkorv till middag och äppelpaj med husets vaniljsås till dessert.

Kontakt: Emma Ottosson, tel. 0515-88 54 76

På Instagram heter vi: @dinmatifalkoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Grästorps kommun

Närproducerat i fokus

Vi på Måltidsenheten i Grästorps kommun kommer tillsammans med det lokala projektet "Rätt från Slätt" servera en linsgryta, gjord på lokalt odlade linser. Linsgrytan blir lunch på skolor och förskolor i kommunen.

På vår mellan- och högstadieskola kommer vi servera maten ute, i samband med en lärande frågerunda som berör just linser och odling av gröna proteiner. Där kommer vi också gästas av Santa Maria som representerar vissa av tillbehören till lunchen. Och vi toppar det hela med en skördetröska stående på skolgården.

Vi hoppas på glada och nöjda matgäster som i samband med Offentliga måltidens dag får en större förståelse för kedjan från Jord till Bord.

Kontakt: Lisa Franzén


Gullspångs kommun


Måltidsverksamheten bjuder personalen på pedagogisk lunch

Gullspångs kommun och måltidsservice uppmärksammar Offentliga måltidens dag genom att erbjuda ALL personal i vår kommunala förskola, grundskola, och äldreomsorg att äta gratis pedagogisk måltid denna dag.

Kontakt: Tomas Karlsson, tel. 0551-360 23

Vi finns på Instagram: Gullspångs kommun Kosten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Göteborgs stad

Grundskoleförvaltningen

Husmanskost och information om skolmatens historia

Vi inom grundskoleförvaltningen i Göteborg kommer att pynta våra matsalar festligt och servera liknande rätter på alla våra skolor. Maten som serveras är pannbiff eller köttfärslimpa samt vegetarisk färsbiff/färslimpa med potatis och rotfrukter, gräddsås och lingonsylt. Färgglada bordspratare kommer sättas ut på borden och informera om skolmaten genom historien.

Kontakt: Anna Skogberg


Götene kommun


Reportage som uppmärksammar offentliga måltider

Tillsammans med kommunikationsavdelningen kommer vi att göra ett intressant reportage om de offentliga måltiderna. Eftersom det också är Grynkorvens dag, som mer eller mindre är vår nationalrätt, så kommer det att serveras, både till yngre och äldre. Det kommer också bjudas på en överraskning.

Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, tel. 0511-327 82


Herrljunga kommun


Närproducerat

I förskola och skola kommer vi att servera 'Sloppy Joe' till lunch, gjord på vildsvinsfärs från Galtholmens slakteri i Od, Herrljunga.

I äldreomsorgen serverar vi lokalproducerad grynkorv och uppmärksammar grynkorvensdag - på Offentliga måltidens dag. Till kvällsmat serveras kalvdans.

Kontakt: Sanna Karlsson, tel. 0513-174 16

På Instagram finns: @odkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @kockugglan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @altorpkoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @horsbyrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @nyhagakoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hjo kommun


Trerätters middag på förskolan Orrelyckan

På Orrelyckan firas Offentliga måltidens dag med en trerätters middag och lite andra festligheter.

Kontakt: Malin Olsson, tel. 073-362 58 84

Vi finns på Instagram: @orrelyckansmat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Klimatsmart festlunch på Estrid Ericsonskolan 

Vi kommer servera barnen en härlig lunch med kebab-isch med smarriga tillbehör. Till efterrätt blir det äppelkompott på lokalt odlade äpplen, toppad med vaniljgrädde och havrecrunch.

Kontakt: Josefine Bergkvist, tel. 070-29 57 701

Följ oss gärna på Instagram: @koket.pa.estrid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Härryda kommun

Måltidsservice

Måltidsservice bjuder personal på pedagogisk lunch

Härryda kommun och måltidsservice uppmärksammar Offentliga måltidens dag genom att erbjuda ALL personal i vår kommunala förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg att äta gratis pedagogisk måltid denna dag.

Kontakt: Anna Lind, tel. 031-724 61 23


Karlsborgs kommun


Smak av vilt på Offentliga måltidens dag

Alla kommunens offentliga kök kommer servera viltfärsbiffar med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon. Till efterrätt serveras äpplepaj med vaniljsås.

Kontakt: Britt-Marie Johansson, tel. 0505-171 26, Gunilla Brodén

På Instagram heter vi: @kostenheten-karlsborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kungälvs kommun


Trerättersmeny på äldreboenden

På våra äldreboenden uppmärksammas Offentliga måltidens dag genom att vi serverar en festlig trerättersmeny. Menyerna varierar på våra olika äldreboenden, då det är köket som tillsammans med hyresgäster och kostombud planerar menyn.

Kontakt: Charlotte Sandsgård


Lerums kommun

Morotstema!

I kommunen uppmärksammas en av svenska kökets viktigaste rotfrukter, nämligen moroten. Det kommer finnas en röd tråd genom menyn, allt ifrån huvudmåltid, bröd, tillbehör och dessert.

Kontakt: Elin Enlöf, tel. 0302-52 08 33

På Instagram heter vi: @maltidsservice_lerums_kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Lilla Edets kommun


Vi bjuder in till köksprao och bjuder på lunch med vilt från Sverige

Tjänstepersoner och politiker bjuds åter igen in till köksprao i våra kök. Inom äldreomsorgen serveras viltskavsgryta och på förskolor och skolor serverar vi köttfärslimpa av vildsvinsfärs.

Kontakt: Anethe Johansson, tel. 0520-65 97 10

Instagram: @kostenhetenlillaedet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Marks kommun

Soppa i säsong och god äppelpaj

I Marks kommun har det blivit en tradition att på Offentliga måltidens dag servera soppa på säsongens svenska råvaror, med nybakat bröd. Till efterrätt blir det äpplepaj med vaniljsås. Detta serverar vi alla våra matgäster inom förskola, skola och äldreomsorg.

Kontakt: Anneli Jonesund, tel. 070-301 73 81

I sociala medier kan du hitta våra inlägg under #kockarnaimark


Melleruds kommun


Närproducerat

Hemmagjorda pannbiffar på närproducerat kött till hela alla kommunens matgäster.
Äppelkaka till efterrätt till skolorna. Omelett med kantarellstuvning till kvällsmat på äldreomsorgen. Politiker kommer att besöka matsalarna.

Kontakt: Martin Zetterström, tel. 0530-181 77
Läs mer om Melleruds kommun på kommunens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ Melleruds storkök Rådarestaurangen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Facebook.
På Instagram: @radarestaurangenmellerud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Munkedals kommun


Festmåltid med lokal anknytning

I Munkedals kommun firas Offentliga måltidens dag genom att att alla matgäster på förskolor, skolor och äldreboenden serveras en härlig festmåltid med lokal anknytning.

Menyn består av lammfärsbiffar från bygden, smaksatta med grillost från lokalt mejeri. Biffarna serveras med tzatziki på squash samt klyftpotatis från lokala odlingar. Salladsbuffé med inslag av lokalproducerad pumpa serveras också. Till dessert bjuds en saftig päron- och palsternackskaka med topping.

Måltidspersonalenen dekorerar extra fint i våra matsalar. Prydnadspumpor som odlas av lokal lantbrukare kommer bland annat att förgylla måltidsmiljön. Pedagoger och vårdpersonal kommer få utskick med information om Offentliga måltidens dag, samt inspiration kring dukning där barnen/de äldre kan göras delaktiga.

Kontakt: Johanna Bothén, tel. 0524-180 90

Vi finns på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mölndals stad

Klassisk husmanskost

Vi uppmärksammar husmanskosten och serverar klassisk kålpudding med kokt potatis, gräddsås och lingon i alla våra skolor och förskolor på Offentliga måltidens dag.

I sociala medier kan inlägg från våra kök hittas på #bästamöjligamåltidmölndal


Partille kommun


Festligt på Offentliga måltidens dag

Vi kommer att servera en trerättersmeny på våra skolor och förskolor i kommunen för att uppmärksamma Offentliga måltidens dag.

Kontakt: Sofia Jensen


Skara kommun

 

Reportage som uppmärksammar offentliga måltider

Tillsammans med kommunikationsavdelningen kommer vi att göra ett intressant reportage om de offentliga måltiderna. Eftersom det också är Grynkorvens dag, som mer eller mindre är vår nationalrätt i Västra Götaland, så kommer det att serveras till både yngre och äldre. Kanske det bjuds det också på en överraskning.

Kontakt: Kristina Fahlgren Palm, tel. 0511-327 82

 

Skövde kommun


Smaken av Sverige – från gård till gaffel, skolor

I våra förskolor och skolor har vi klimatvecka med hållbara proteiner och med namnet "Smaken av Sverige - från gård till gaffel". Temaveckan görs tillsammans med HKScan som bland annat bidrar med bordspratare och affischer kring temat.

Maträtter som serveras är:

 • "kebabkryddat fläskkött med fräst kål, rökig chipotledressing samt rostad potatis" med fläsk från Hållbarhetsgrisen
 • "Tacogratäng toppad med chips serveras med durumvete" med vegofärs från svenska gårdar
 • "Clariasfärssås serveras med Gotlandspasta" eller clariasbiffar med tillbehör.

Kontakt: Ida Henriksson, tel. 073-800 34 61

Instagramkontot @jobbaiskovde kommer denna vecka (v.42) fyllas av aktiviteter
Följ också #maträttskövde


Grynkorvens dag, äldreomsorg

På samtliga äldreboenden och i våra seniorrestauranger firar vi Offentliga måltidens dag med trerätters för att hylla att Skaraborgs nationalrätt också har sin dag då.

Kontakt: Ida Henriksson, tel.073-800 34 61

Instagramkontot @jobbaiskovde kommer denna vecka (v.41) fyllas av aktiviteter
Följ också #maträttskövde


Stenungsunds kommun

Under ytan till grytan

Förskoleköken i Stenungsunds kommun står som först i världen att introducera sjöpungsfärs i det offentliga köket. Vi samarbetar med den lokala leverantören Marine Taste som ligger i kommunen. Under lunchen kommer våra matgäster att få smaka på mat lagad av sjöpungsfärs. Eftersom vår kommun ligger kustnära ser vi intresset i de blå proteinerna.

Kontakt: Karin Hermansson, Camilla Berntsson, tel. 0303-73 25 93, 0303-73 84 30

Du hittar oss på Instagram: @karinochmaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @asaomillaskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tibro kommun

Barnens önskemeny på Ängens förskola

På Offentliga måltidens dag firar Ängens förskola med denna meny, som barnen har önskat:

 • Köttfärssås av vildsvinsfärs, med spaghetti och riven ost
 • Äppelkaka gjord av äpplen från vår gård, som barnen plockat
 • Pannkakstårta till mellanmål

Kontakt: Marie Andersson

Följ oss gärna på Instagram: @maries_forskolekok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Trerättersmeny

Inom äldreomsorgen serverar vi en trerättersmeny på Offentliga måltidens dag:

 • Snittar till förrätt
 • Höstgryta med pressad potatis blir huvudrätt
 • Till efterrätt serveras en äppelpajdessert med cheesecakekräm i glas.

Kontakt: Anna-Lena Holm, tel. 0730-61 23 35


Tidaholms kommun


Närproducerad meny och politikerbesök i skolrestaurangerna

På Offentliga måltidens dag bjuder vi i Tidaholm in lokala politiker att gästa våra skolresturanger under lunchen.

På menyn står en lokal/närproducerad måltid som går i höstens tema. Till varmrätt serveras viltfärsbiff med champinjonsås och klyftpotatis, samt en säsongsanpassad salladsbuffé. Till efterrätt serveras yoghurtpannacotta med bärsymfoni. (Undantaget en skola som har annan aktivitet denna dag).

Dagen uppmärksammas även inom förskola och omsorg med liknande meny. Inom omsorg firas grynkorvens dag under lunchen, och Offentliga måltidens dag på kvällen.

Kontakt: Annelie Nohlberg


Töreboda kommun


Bygdens små grönsaksodlare

På Offentliga måltidens dag lägger vi fokus på bygdens små grönsaksodlare som denna dag kommer att leverera röd- och vitkål, rödbetor och squash till alla kök.

Dagens lunch på skolor och förskolor kommer att bestå av en krämig lasagne med squash och i salladsbuffén kommer det att finnas härliga sallader på vit- och rödkål. Till dessert serveras en chokladkaka med squash och rödbeta samt vispad grädde.

Äldreomsorgen firar med att äta grynkorv med tillbehör och till dessert blir det chokladkaka med vispgrädde.

Kontakt: Paulina Bertilsson, tel. 0506-180 74


Uddevalla kommun

Närproducerat på menyn

I Uddevalla lyfter vi fram Offentliga måltidens dag genom att använda lokala råvaror vid tillagning av en härlig höstgryta. Det blir gulasch med kravmärkt nötkött från Gröna gårdar samt potatis och rotsaker från närområdet.

Kontakt: Karin Nilsson, tel. 0522-69 70 88

På Instagram heter vi: @maltidsservice_ua_grundskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., @maltidsservice_ua_aldeomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @maltidsservice_ua_forskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 


Trerättersmeny

Vi kommer den dagen ha en trerättersmeny

 • Snittar till förrätt
 • Höstgryta med pressad potatis
 • Äppelpajdessert med cheesecakekräm i glas


Vänersborgs kommun


Vi välkomnar politiker till våra skolrestauranger

Vänersborgs kommun kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag genom att bjuda in politiker att äta lunch i våra skolrestauranger. Det kommer att serveras köttbullar med gräddsås, lingon och pressgurka – en klassiker på menyn och en populär rätt hos våra matgäster.

Kontakt: Sandra Glännman, tel. 0521-72 24 34

Vi finns på Instagram: @kostenhetenvbg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Västra Götalandsregionen

Naturbruksskolan Sötåsen

Lokalproducerat på Offentliga måltidens dag

På naturbruksskolan Sötåsen har vi en KRAV-certifierad skolrestaurang som tar livsmedel direkt från skolan jordbruk. Vi är i hög grad självförsörjande på livsmedel som kött, rotfrukter och grönsaker. Utöver detta bedriver vi testodlingar på skolan där vi bland annat odlar hirs, gråärta, lupin och sojaböna.

Vi kommer att uppmärksamma den Offentliga måltidens dag med 100% ekologiska råvaror från vårt egna skoljordbruk. Vi kommer även att pynta lite extra fint i skolrestaurangen.

Kontakt: Cecilia Granath Karlsson, tel. 072-451 46 70

På Facebook heter vi: @sotasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi finns också på Instagram: @naturbruksotasen_koket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Öckerö kommun


Vi uppmärksammar dagen!

Vi kommer på olika sätt att uppmärksamma dagen i våra kök och restauranger. Det gäller den offentliga måltiden till de yngsta till de äldsta i kommunen.

Kontakt: Linda Nilsson, tel. 031-97 88 33


Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post