Landsbygdsnätverket
Bildcollage med mat och måltider

Dalarnas län

Detta händer i Dalarnas län under Offentliga måltidens dag den 21 oktober 2021.


Borlänge kommun


Måltidens dag – en utmaning

Under måltidensdag serveras det tre rätters lunch på alla särskilda boenden. Menyn den dagen är utifrån önskemål från matgästerna eller tips från kostombud på enheten.

I år genomför vi också en tävling: Måltidens dag – en utmaning, på våra särskilda boenden. Utmaningen är att visa upp: hur firas Måltidens dag 21 oktober 2021 på våra olika boenden i Borlänge kommun. Bidragen ska presenteras med bild och text. Det finns fem kriterier vid bedömningen: kreativitet, aktivitet, årstidsanpassad, boendes delaktivitet och mat och måltid. Juryn består av omsorgsnämndens ordförande, verksamhetschef och metodstöd för särskilt boende. Självklart utlovas priser!

Plats: Sociala sektorn, särskilda boenden, Borlänge kommun.

Kontakt: Mari Hedlund Länk till annan webbplats., metodstöd Mat och måltider, tel. 0243-759 30.


Region Dalarna

Information till våra gäster om hur den Offentliga måltiden gör samhällsnytta

På den Offentliga måltidens dag bjuder vi våra lunchgäster i restaurangerna i Falun, Mora och Ludvika på en hemlagad kaka efter maten. Vi informerar också om våra inköp av lokalproducerade och ekologiska livsmedel samt valmöjligheten för våra gäster att göra klimatsmarta val på menyn.

Kontakt: Anders Eriksson, 070-262 22 62.
Läs mer på Region Dalarnas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Rättviks kommun


Temavecka: egenproducerade och närproducerade råvaror

Under vecka 42 har kostenheten i Rättviks kommun valt att ha en temavecka och då servera rätter som är baserade på vårt återtagskött och potatis, som kommer från gymnasiets KRAV-certifierade skoljordbruk, samt lokala och närproducerade rotfrukter och grönsaker, från såsom Massarbäcks i Rättvik och Wåhlstedts i Dala-Floda. Menyerna mellan de kommunala köken skiljer sig åt, och det bjuds även på efterrätt som går i höstens tecken såsom äpple, blåbär eller lingon någon av dagarna.

Vi uppmärksammar även den Offentliga Måltidens dag samma vecka, torsdagen den 21 oktober, på olika sätt runtom i kommunens kök.

Kontakt: Lena Frid-Linder, tel. 0248-706 02.
Läs mer om Rättviks kommun på rattvik.se. Länk till annan webbplats.
Följ Rättviks kommun på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.,


Tema: En gemensam höstfest i äldreomsorg och på särskilda boenden

För 6:e året uppmärksammar vi "Måltidens dag", (numera Offentliga måltidens dag) inom äldreomsorgen och våra Särskilda boenden i Rättviks kommun. Det blir traditionsenligt en gemensam höstfest för både boende och personal. Det serveras en trerätters lunch vid extra fint dukade långbord och många tar tillfället i akt att klä upp sig lite extra. Flera boenden ordnar med musik eller annan underhållning under dagen och på några avdelningar hålls det tal av både enhetschef och boende. Att sitta ner tillsammans är en viktig del och all personal som arbetar för dagen uppmuntras att delta.

Temat är höst, återbruk och återtag och det återspeglas i såväl dukning och rekvisita som i valet av maträtter och råvaror. Maten kommer bland annat att innehålla råvaror från kommunens gymnasieskola och deras KRAV-certifierade skogsjordbruk.

Dukningen kommer främst bestå av rekvisita från naturen/ återbruk/ egna pyssel och arrangemang (gärna med hjälp av de boende) och alla avdelningar som vill kommer att få delta i en tävling där en jury ska ute en favorit med hänsyn till dagens tema.

Tid: Lunch.
Plats: Äldreomsorg och särskilda boenden, socialförvaltningen Rättviks kommun.

Kontakt: Linnéa Nallgård, tel. 0248-701 05.
Läs mer om Rättviks kommun på rattvik.se. Länk till annan webbplats.
Följ Rättviks kommun på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.,


Säters kommun


Firande med lokala smaker

Dagen kommer att firas med lokala smaker till skolor, förskolor och på särskilda boenden. Den här dagen bjuder vi även in politiker och tjänstemän att äta tillsammans med elever i våra skolmatsalar och fira dagen med oss.

Meny skolor och förskolor:

  • Varmrätt: Hemlagad potatis- och köttfärsgratäng med lokala smaker (lokal potatis och köttfärsen från djur från Dalarna)
  • Dessert: Vi bjuder på en lokal överraskning.


Meny särskilda boenden:

  • Varmrätt: Hemlagad köttfärsbiff (lokal köttfärs), persiljestuvad potatis (lokal potatisen)
  • Dessert: Vi bjuder på hemlagad ”fruktfluff á la Fågelsången” (vispgrädde från lokalt mejeri med svenska bär).

Kontakt: Katarina Lindberg, tel. 0225-552 16.
Läs mer på Säters kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns @restaurang_kungsklockan.

 

Vansbro kommun


Politiker inbjudna till skollunch

Vansbro kommun bjuder politiker på potatisbullar med lingonsylt och till efterrätt blir det fruktsallad och grädde i skolmatsalarna i Nås, Dala-Järna, Vansbro och Äppelbo den 21 oktober.

Kontakt: Ann Britt Lagerberg Hoen.
Läs mer om Vansbro kommun på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Älvdalens kommun


Tema: Färgglatt!

I Älvdalens kommun kommer alla kök att fritt skapa utifrån temat FÄRGGLATT! Kanske blir det färgglad mat eller färgglada dekorationer. Oavsett hoppas vi att vi lyckas ordna en välkommen guldkant utöver det vanliga för våra gäster.

Kontakt: Åsa Kluck, tel. 0251-311 84.
Kostenheten i Älvdalens kommun finns på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: @kostenhetenalvdalenskommunOffentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post