Landsbygdsnätverket

Måltidspolicy - hyllvärmare eller rättesnöre?

De flesta kommuner och regioner i landet har politiskt beslutade måltidspolicyer eller kostpolicyer. Ett sådant policydokument skapar en grund att utgå ifrån vid utvecklingen av måltidsverksamheten. Här ger vi några tips att använda vid framtagandet av en måltidspolicy.

En måltidspolicy är ett viktigt dokument i sig, men minst lika viktigt är de diskussioner och reflektioner som görs under tiden den tas fram. Att vrida och vända på formuleringar, och ta sig tid att fundera över hur man vill använda de resurser som läggs på måltiderna på bästa sätt, är kanske det stora värdet. Det är såklart sedan guld värt att det finns ett dokument att utgå från för olika tjänstemän när man driver och utvecklar verksamheten, oavsett om det är måltidschefer, skolledare, äldreomsorgschefer eller upphandlare.

Har er kommun eller region ingen måltidspolicy, eller om det kanske är dags att revidera den gamla, är vårt tips att ni börjar med en omvärldsbevakning och kikar på hur andra gjort och tänkt. Vi har på vår webbplats samlat ihop länkar till några av de kostpolicyer som finns runt om i landet. Kika gärna på den listan. Känner du till policyer som vi inte har med på listan och som kan vara intressanta för andra får du gärna kontakta oss.

För att inte missa helhetsperspektivet när en policy tas fram är ett tips att utgå från den måltidsmodell som Livsmedelsverket tagit fram. Den beskriver på ett enkelt sätt att det är flera olika delar som man måste ta sig an. Det räcker exempelvis inte med att maten som serveras är näringsriktig i teorin, den ska vara god också så att den hamnar i magen.

Läs om måltidsmodellen på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ett annat tips är att kika på den checklista som Livsmedelsverket tillsammans med Upphandlingsmyndigheten tagit fram som stöd för upphandling av måltidstjänster. Även den utgår från måltidsmodellen och är väldigt konkret.

Ladda hem checklistan härlänk till annan webbplats

 

Senast uppdaterad 2018-12-10

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster