Landsbygdsnätverket

Pensionärer lunchar i skolan

Minskat matsvinn och bättre stämning vid borden är några av resultaten av att skolrestauranger i Skärholmen öppnats upp för pensionärer.

Snön knastrar under skorna och kylan biter i kinderna. Strax ska den lilla gruppen kliva innanför dörrarna till Lillholmsskolan i Skärholmen. Gruppen består av deltagare från det lokala pensionärsrådet och Kristina Dahlberg, dietist i Stockholms stad. De ska äta lunch tillsammans för första gången i skolans restaurang. Det är Kristina som blivit inspirerad och tagit initiativ till att öppna stadsdelens skolrestauranger för pensionärer.

– Pensionärsrådet ville ha en pensionärsrestaurang men genom att låta pensionärerna få tillgång till våra skolmatsalar, som lagar jättebra mat, kan vi ta tillvara på fler värden. Dessutom har äldre och barn liknande näringsbehov så maten passar utmärkt även för de äldre, säger Kristina.

De skolor som valt och har möjlighet att delta i initiativet har inte lagat några extra luncher utan överenskommelsen är att de äldre får äta den mat som är kvar efter att eleverna har ätit.

– Det har aldrig hänt att någon har fått gå därifrån hungrig och matsvinnet har kunnat minskas, berättar Kristina. Dessutom blir stämningen vid de bord där de äldre sitter med och äter bättre berättar en av kockarna från köket.

Arbetet startade vintern 2013 och pågår fortfarande fem år senare. En trogen lunchgäst är Eva Janenge. Sedan starten för fem år sedan är det inte många luncher som Eva har missat. Hon såg en annons i lokaltidningen där rektorn på Lillholmsskolan frågade efter äldre som kunde tänka sig att ställa upp som extra mor/farförälder på skolan då många av eleverna har förlorat sina äldre anhöriga eller inte har möjlighet att träffa dem då de bor i deras hemländer.

När vi träffas i Lillholmsskolans matsal, mitt under lunchruschen, är det tydligt att Eva har varit saknad i ett par dagar.

– Vi har inte sett dig, vi undrade vad som hänt, frågar en av kockarna.

– Alla är väldigt hjälpsamma här, när jag hade lite problem att själv bära min tallrik och hämta dricka brukade barnen börja duka åt mig redan när de såg mig i dörren, berättar Eva. Och lunchen är ett viktigt inslag i Evas vardag.

– Det är väldigt skönt att inte behöva laga mat själv varje dag. Här får jag god och varierad mat, dessutom finns det alltid gott om olika grönsaker att äta av från salladsbuffén. Så många olika val har jag aldrig hemma själv, säger Eva.

I Södermalms stadsdelsförvaltning har ett medborgarförslag lett till att man även där har undersökt möjligheten att öppna stadsdelens skolrestauranger för äldre. Men det har varit svårt på grund av den stora beläggningen på skolorna. Hittills är det bara en skola som har meddelat att de har kapacitet att även ta emot äldre, och då efter elevernas lunch.

Förutom att skolrestaurangen behöver ha kapacitet att ta emot fler matgäster så säger Kristina Dahlberg att en viktig faktor för att få det att fungera är att börja med de äldre. Att ta reda på deras behov och intressen. I Skärholmen hade pensionärsrådet uttryckt önskemål om en pensionärsrestaurang. Det fanns alltså redan ett intresse av en mötesplats för lunchen. Kristina förankrade idén väl i pensionärsorganisationerna, där en representant tog på sig ansvaret att i början möta upp de lunchsugna äldre utanför skolan.

– Det kan ju vara lite nervöst innan man vet hur det fungerar, säger Kristina.

Eva har försökt locka med sig några av sina vänner, men ännu har ingen nappat. De lever fortfarande i par och har sällskap hemma, kanske är de också lite rädda för det okända funderar Eva. Även om inte Evas vänner vågat sig med till skolan är hon inte ensam om att använda möjligheten att äta i skolrestaurangen för en liten slant. I dag är där två andra lunchande pensionärer som tar för sig av köttfärsruta, hemlagat potatismos och salladsbuffé.

Kontakt

Kristina Dahlberg, dietist Stockholms stad
kristina.e.andersson@stockholm.se
08-508 06 741

Senast uppdaterad 2018-11-14

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster