Landsbygdsnätverket

Trerätters middag till de boende - tack vare informell kommunikation

På vård- och omsorgsboendet Bysjöstrand i Ockelbo kommun förvandlas samlingssalen till restaurang varannan fredag. Med vacker dukning, musik och en trerätters buffémåltid har matglädjen och aptiten ökat hos de boende.

Vad sägs om att laga omelett á la minúte inne på de boendes rum, så att de kan känna dofterna och ljudet av maten som tillagas och få en stunds samtal med kocken? Den frågan ställde Per Ahlbom, kostchef på kostenheten i Ockelbo, sina medarbetare.

– Ingen idé är omöjlig, det handlar bara om resurser, säger Per Ahlbom.

Per utmanade sina medarbetare med mer eller mindre omöjliga idéer för att väcka deras kreativitet. Och det visade sig framgångsrikt. Det blev inte rykande färsk omelett på rummet men någon undrade om de inte skulle kunna göra om den vackra samlingssalen på vård- och omsorgsboendet Bysjöstrand till restaurang. Det var startskottet och sedan ungefär ett år tillbaka omvandlas salen varannan fredag till en restaurang med vacker dukning, lugn musik och en buffémåltid med förrätt, två huvudrätter, efterrätt och salladsbord, som serveras av kockarna själva.

Men det hela startade med ett matsvinnsprojekt på Bysjöstrands vård- och omsorgsboende för två år sedan. Matsvinnsprojektet krävde att omsorgs- och kökspersonalen började prata med varandra för att lyckas. Kommunikationskanaler öppnades mellan såväl de olika professionerna som mellan avdelningarna och de här informella kontakterna var avgörande för att det nya förslaget med restaurangen skulle kunna bli av berättar Per.

Initialt krävde idén inköp av bland annat porslin och en bufféserveringsvagn, men utöver ingångskostnaderna kostar det inget extra att servera maten i samlingssalen. Och kockarna är väldigt nöjda.

– De skulle vilja servera maten oftare i den nya restaurangen. Deras arbetsmiljö har blivit bättre när de nu också får möta, prata och pyssla om de som äter deras mat, säger Per.

Och glädjen är ömsesidig, även matgästerna uppskattar mötet med kockarna och den lite lyxigare känslan i den nya restaurangen. Det är större matglädje och aptiten ökar hos de som kommer ner och äter i matsalen. Och det är ungefär hälften av de boende som kommer ner till lunchen. De vågar även testa nya saker.

– När maten serveras ute på avdelningarna kommer ofta de färska grönsakerna tillbaka ner orörda, men här ser vi att de även vågar ta av vårt salladsbord, berättar Per.

Även om många är glada och nöjda med den nya restaurangserveringen varannan vecka så fortsätter arbetet med att sälja in idén.

– Vi kan inte ta det för givet och vi behöver fortsätta utveckla idén och lära oss saker om varandra för att få det att fungera riktigt bra för alla, berättar Per.

Fakta

Middagen på Bysjöstrand fick höga betyg i SPF Seniorernas Matpatrullsundersökning.

Vi har skrivit om Matpatrullens arbete i den här artikeln

Artikel på Ockelbo kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Per Ahlbom, kostchef kostenheten Ockelbo kommun
per.ahlbom@ockelbo.se
0297-553 61

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post