Landsbygdsnätverket

TV-kocken Paul Svensson och Linus Jakobsson, kock på Trädgårdsstadens förskola, lagar mat tillsammans under Matfestivalen i Skövde och pratar om yrket, utbildning och det stora behovet av nya kockar.

Organisationen viktig för att locka nya kockar till de offentliga köken

Med en decentraliserad organisation, där kocken har stor frihet, har Skövde kommun lyckats locka till sig ny kompetent personal.

Många kommuner vill köpa mer närproducerade livsmedel. Men ju mer vi köper lokalt desto mer begränsar vi utbudet. Därför är det nödvändigt att det finns kunskap och möjlighet att kunna förädla råvarorna hos personalen i de offentliga köken. Att laga bra mat från grunden är även en viktig aspekt för att höja yrkets status.

Kompetensförsörjning är en avgörande fråga för framtiden. Under Matfestivalen i Skövde pratade vi med några intressanta personer om detta.

Praktikplatser och frihet för kocken är framgångsfaktorer för rekrytering

Helena Gustavsson, måltidschef Skövde kommun

I Skövde finns 64 kök och runt 180 medarbetare. Hur organisationen ser ut - var och hur man lagar maten - spelar en absolut avgörande roll enligt Helena.

– Vi har en organisation som är väldigt decentraliserad, där kocken själv har väldigt stort ansvar. Vi styr inte med några menyer. Kockarna är fria att fylla verksamheten själva, utifrån de ekonomiska ramar som finns och kommunens måltidspolicy.

– Vi har ett jättestort rekryteringsbehov framöver. Hela branschen har ett behov av nyutbildade kockar. För att locka till oss kockar samarbetar vi till exempel med Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vi är väldigt aktiva i att ta emot praktikanter och lärlingar. Vi har också andra samarbeten, sitter med i branschråd, för att få fler att välja att utbilda sig till kock.

Genom goda exempel kan fler lockas att jobba i offentliga kök

Joakim Funk, restauranglärare Kavelbro gymnasium, Skövde kommun

– När eleverna är ute på praktik i offentliga kök så ändrar många åsikt. Man ser att det är en trevlig gemenskap och att man lagar bra mat.

– Jag tror på att samarbeta med hem- och konsumentkunskapen. Och att visa eleverna att det i de offentliga köken jobbar kompetenta kockar som lagar riktigt bra mat från grunden. Här i Skövde kommun är de jätteduktiga på det.

Kockar och pedagoger i samarbete ger matglada barn

Linus Jakobsson, kock Trädgårdsstadens förskola, Skövde kommun

– Jag upptäckte inte det förrän jag var på plats, men jag jobbar ju i en lunchrestaurang kan man säga, fast jag har gäster som är under fem år. Jag älskar att laga mat, och här får jag chansen att ge en bra grund till våra unga så att de också lär sig att älska mat.

– Pedagogernas roll vid måltiderna är extremt viktig. Jag som kock är bara med en väldigt kort stund av måltiden. Som det är i dag utbildas pedagoger inte inom måltidspedagogik. Det finns många pedagoger som är jättebra på detta, men de är det för att de själva brinner för mat och tycker att det är intressant. Min magkänsla är att om vi får med oss alla vuxna i en förskola på det här så kommer det att gå ännu bättre.

Varför ska man bli kock i ett offentligt kök?

Paul Svensson, TV-kock och krögare

Vi frågade stjärnkocken Paul Svensson varför han tycker att kockar i offentliga kök är så viktiga.

– Det inte är frågan om att skotta ut en massa käk. Man ska bilda folk! Genom att bara gå till jobbet kan man förändra världen över en dag!

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post