Landsbygdsnätverket

Matpatruller höjer livskvalitén för äldre

För att ta reda på hur måltidssituationen ser ut för de som äter mat inom äldreomsorgen eller hemtjänsten startade SPF Seniorerna initiativet Matpatrullen.

Syftet med Matpatrullen är att uppmärksamma och påverka maten och måltidsmiljön och höja livskvalitén för äldre. Måltiden är så mycket mer än bara maten som läggs på tallriken. Det handlar om hur miljön i rummet där maten serveras upplevs, hur det är dukat, hur maten doftar och ser ut eller att det finns sällskap under måltiden.

Jönköpings distrikt var först ut med en Matpatrull. De har sedan inspirerat fler av förbundets distrikt. I Gästrikland har patrullen varit ute och besökt matsalar på fyra vård- och omsorgsboenden i länet. Glädjande nog hittade de inga skräckexempel men däremot ett riktigt guldkorn!

På Bysjöstrand i Ockelbo lagas all mat från grunden i det egna köket. Varannan fredag ordnas en trerätters lunch. När Matpatrullen var där bjöds det på grön ärtsoppa till förrätt, till huvudrätt gick det att välja på tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås eller fisk med remouladsås och kokt potatis. Till efterrätt serverades det pannacotta. Och till maten fanns det ett fräscht salladsbord. De som inte orkade eller kunde komma ner till matsalen för att äta fick samma måltid serverad på sin avdelning.

– Det som var extra trevligt var att personalen satt med och åt, och när vi gick efter att ha varit där i två timmar då satt fortfarande matgästerna kvar vid borden och umgicks. Det är en bra måltid, säger Hans Ström från SPF Seniorerna Gästriklandsdistriktet.

Men det har inte varit enbart gott och trevligt att besöka de olika restaurangerna. Hans Ström berättar att de till en början stötte på visst motstånd när de tog kontakt med kommunerna för att komma på besök.

– Från kommunens sida sa de att det är folks vardagsrum och att de inte kan släppa in vem som helst, berättar Hans. Men efter samtal med SKL fick de till sist tillåtelse att komma.

– När vi gör uppföljningen kommer vi inte att meddela vilken dag vi kommer utan endast vilken vecka, nu är vi ju kända på ett annat sätt, säger Hans.

I Kalmar län genomfördes den första undersökningen för ungefär fem år sedan och de har sedan dess även hunnit med en uppföljning. Alla tolv kommuner täcktes in i undersökningen och de kunde i uppföljningen se att det har skett förbättringar i alla. Birgitta Lundman som har varit med sedan starten säger att det är många olika faktorer som har samverkat till förbättringarna men att deras undersökningar har bidragit till att sätta fokus på matfrågan. Resultaten från undersökningarna har respektive kommunalråd och chef i socialförvaltningen fått.

– Det är framför allt politiska beslut som behövs för att få till en förändring. Därför har vi fokuserat vår kommunikation mot politikerna. Dessutom har vi verkligen berömt de verksamheter som har riktigt bra måltidsservice med god mat i en trevlig miljö och gott bemötande. Maten är viktig men det är nästan ännu viktigare hur det är runt omkring, säger Birgitta Lundman.

Även om Matpatrullen i Kalmar har kunnat se att nästan alla restauranger har förbättrat sig så är de inte klara med matfrågan, den är fortsatt aktuell. Nästa stora utmaning blir att försöka koordinera en undersökning för att ta reda på hur maten som levereras hem till de äldre smakar och upplevs.

Hälso- och matfrågorna är viktiga för SPF Seniorerna. Ute i landet kommer matpatrullerna att arbeta vidare för att uppmärksamma och påverka utvecklingen lokalt.

– På nationell nivå lyfts hälso- och matfrågan genom kampanjen Nolltolerans mot undernäring, berättar Stina Nordström, kommunikationschef och biträdande generalsekreterare för SPF Seniorerna.

Fakta

Undersökningen av äldreomsorgens luncher görs på plats i restaurangen. Hela måltidsmiljön undersöks utifrån ett frågeformulär med kategorier som: bemötande, trivsel i matsalen, variation i matsedeln, smak och utseende på maten, om det finns salladsbord och hur utbudet ser ut, valmöjlighet på mer än en rätt, hygien och pris. Kompletterande frågor ställs till kökschef/personal.

Resultaten sammanställs och förmedlas till kommunerna, verksamheterna och media. En uppföljande undersökning görs för att se om det skett någon förbättring.

SPF Seniorerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kampanjen Nolltolerans mot undernäring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Birgitta Lundman, SPF Seniorerna
bp.lundman@telia.com

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post