Landsbygdsnätverket

Matglädje på menyn med de äldres egna recept

På Tubberödshus och Lilldals äldreboende på Tjörn är måltiden en integrerad del i omsorgsarbetet och de boende är med och planerar menyn.

På Tubberödshus serveras bland annat Bertils sherrysill, Iris kasslergryta, Millis vårsoppa och vedugnsgräddade Tjörnkakor. Recept som kocken Ingela Brännehed har fått från de boende på Tubberödshus och Lilldals äldreboende på Tjörn.

Var åttonde vecka bjuder Ingela in alla boende till matråd. Beroende på dagsform kan det vara allt mellan 10 och 20 personer som kommer och vill prata kommande veckors menyer. Med inspiration från årstiden önskas det rätter, delas recept och pratas mat.

– Det är deras boende, klart att de ska få den mat som de vill ha, säger Ingela, om att involvera de boende i menyplaneringen.

Deltagarna på matråden är inte bara med och ger önskemål om recepten, de får också hjälpa till i köket och självklart även tycka till om måltidsmiljön och kvalitén på maten. När det var dags för ombyggnad av restaurangen var ljusmiljön viktig och de boende önskade kristallkronor för en extra trevlig måltidsmiljö.

– Måltiden är en helig stund för oss här. Det är viktigt att det är mysigt. Alla sitter med och äter, såväl personal från köket som omsorgspersonalen och enhetschefen när hon är på plats, berättar Ingela.

På Tubberödshus och Lilldal är omsorgspersonalens scheman förlagda så att ingen i personalen har rast under måltiderna, då är det full bemanning. Vid varje bord i restaurangen sitter någon ur personalen. De hjälper till att hämta brickor, lägga upp mat, håller samtalen igång eller hjälper till med matning om det behövs. Och det är ingen stress. Måltiden får ta tid. För många är måltidsstunden den viktigaste på dagen. Redan vid frukostbuffén börjar samtalen om dagens mat.

– Som i dag när kålrötterna till rotmoset var för dåliga. Då pratade vi om det vid frukosten och de boende tyckte att jag skulle gå till ICA och köpa nya. Maten engagerar och vi för samtal om den hela dagen. Och när jag sitter med och äter då får jag direkt feedback på maten, om den var för salt, saknande något eller var riktigt god, berättar Ingela.

De boendes recept har sammanställts i en kokbok.

– Medbestämmande handlar om allt från att kunna ge önskemål om enskilda rätter till att kunna välja hur mycket jag vill ha på tallriken just i dag, säger Ingela.

Genom att servera ur karotter på varje bord kan matgästen själv välja mängden mat utifrån dagsform. Den som inte mår så bra just i dag har då möjlighet att välja en potatis och tre köttbullar och hoppa över efterrätten. Detta ser också omsorgspersonalen som då vet att de kanske ska servera lite mer mellanmål.

– Det är viktigt att få bestämma mängden mat på tallriken själv. Det gäller även specialkosterna, som den passerade maten eller timbalerna. Bara en så liten sak som att servera såsen vid sidan av så att det går att själv bestämma mängden och kanske slippa en såsdränkt måltid, säger Ingela.

– För den generation som bor hos oss nu är hushållningsfrågan viktig. Dels handlar det om att ta tillvara på råvarorna och inte slänga mat. Exempelvis kan vi genom karottserveringen bättre ta tillvara på resterna och minska matsvinnet. Det som inte ställs fram kan vi frysa in och använda vid ett senare tillfälle, säger Ingela. Dels handlar det om kvalitén på den mat vi köper och vilka råvaror vi köper in. Det pratar vi mycket om på matråden. Vissa råvaror som de är vana vid att äta sen tidigare är lite dyrare, som makrillen i somras. Men det är viktigt för dem att kunna fortsätta äta dessa saker och då får jag köpa in billigare alternativ andra dagar. Eftersom vi för den dialogen har de full förståelse för varför jag serverar vissa rätter och de har själva fått vara med och bestämma vad som ska serveras utifrån den budget som vi har, berättar Ingela.

Mer information

Ingelas tankar om måltiden som en integrerad del i omsorgsarbetet och de boendes smakrika recept har sammanställts i kokboken God mat kryddad med omsorg.


Kontakt

Ingela Brännehed, kock Tubberödshus och Lilldals äldreboende
ingela.brannehed@tjorn.se
0304-60 16 39

Senast uppdaterad