Landsbygdsnätverket

Kioskvagn inom äldreomsorgen skapar mervärden

I Kävlinge kommun har ett koncept med en kioskvagn bidragit till valfrihet och individanpassning inom äldreomsorgen.

Kävlinge kommun har tydliga politiska riktlinjer när det gäller måltiderna. En sådan riktlinje som vänder sig både till måltidsorganisationen och till omvårdnadsorganisationen är krav på att det ska finnas en valfrihet och att det ska vara individanpassat.

Ett klockrent exempel på hur valfrihet och individanpassning kan kombineras är det koncept de tagit fram med kioskvagn inom äldreomsorgen. I ett pilotprojekt har de på en av kommunens dagcentraler, med intilliggande servicelägenheter, börjat med att två kvällar i veckan gå runt med en vagn med ett utbud av olika slags mellanmål. På vagnen finns exempelvis olika typer av smoothies och tapas. Möjlighet finns att även beställa räkmacka om man är sugen på det.

Rätterna iordningställs och vagnen laddas i det kommunala köket och vagnen körs runt av personer från frivilligorganisationen. Den äldre betalar ett självkostnadspris som läggs till den ordinarie fakturan från kommunen varje månad. Vagnen man använder är en begagnad vagn från flyget.

Det är såklart värdefullt att få sig ett extra kvällsmål, men kanske är ändå den största vinsten med kioskvagnen de sociala aspekterna som verksamheten bidrar till. Att få sig en pratstund med personen som kör vagnen skapar trivsel och servicen ger lite guldkant till vardagen.

Förslag finns att arbetet med kioskvagnen ska permanentas och utvidgas.

Kontakt

Marina Rahm, måltidschef Socialtjänsten
046-73 92 72
marina.rahm@kavlinge.se

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post