Landsbygdsnätverket
Collage: Matlagning i storkök, man skriver i anteckningbok, pasta, sallad

I Coronatider: Lunchlåda till alla gymnasieelever i Österåker

Coronapandemin har krävt snabba omställningar för många verksamheter. Hur löser man lunchen för gymnasieeleverna när undervisningen sker på distans? I Österåker har ett av kommunens tillagningskök ställt om till att laga kylda matlådor. Genom en e-tjänst kan gymnasieeleverna beställa mat för kommande dag.

Coronaviruset har krävt snabba omställningar och gett helt nya förutsättningar för många verksamheter. Beslutet om att undervisningen, för bland annat gymnasieelever, ska ske på distans har lett till frågor om hur lunchen för eleverna ska lösas. I Österåker har ett av kommunens tillagningskök för gymnasieelever ställt om till att laga kylda matlådor. För att det ska kunna fungera har kommunens IT-tekniker byggt ett helt nytt e-beställningssystem. Alla gymnasieelever i kommunen kan gå in i systemet och göra en beställning för kommande dag. Beställningen görs innan klockan 09.00, informationen skickas till köket som tillagar, paketerar och kyler maten så att den kan hämtas vid lunchtid efterföljande dag.

– De senaste veckorna har varit utmanande men personalen har varit fantastisk, berättar Eva Nordenhem, kostchef i Österåker. Vi behöver kockar i alla tillagningskök och för att kunna bemanna alla kök har vi flyttat runt personal mellan köken.

Näringslivschefen har också gått ut med två jobbannonser för att öppna för möjligheten att rekrytera kockar och restaurangbiträden från privata restauranger som just nu kämpar för att få sina verksamheter att gå runt.

– Gensvaret på annonserna blev stort och vår vikarielista har kunnat utökas med fler kockar, vilket är väldigt bra, säger Eva.

Eva berättar också att kommunen undersöker möjligheten att kunna göra om någon av de konferensanläggningar som just nu inte kan användas, till ett tillfälligt boende för personer med hemtjänst med ett omfattande omsorgsbehov.

Kontakt

Eva Nordenhem, kostchef Österåker kommun
08-540 812 02
eva.nordenhem@osteraker.se

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post