Landsbygdsnätverket

Frukostklubb i skolan bidrar med mer än bara energi

Att äta frukost är viktigt för att orka med skolarbetet men de frukostklubbar som Röda Korsets Ungdomsförbund driver fyller också ett socialt syfte.

Genom att arrangera frukostklubbar på skolor hjälper Röda Korsets Ungdomsförbund till att skapa goda förutsättningar för unga att klara skolan. Den första frukostklubben startade i Malmö 2009 efter en förstudie som visade att det såg väldigt olika ut om och vad barn i kommunen åt till frukost och att det kunde påverka deras skolresultat.

– Nu finns det frukostklubbar på ytterligare fem orter i landet och närmast planeras uppstart i Örebro, berättar Katarina Johansson Eiben som är verksamhetsutvecklare för Frukostklubben. Syftet med frukostklubbarna är inte bara att eleverna ska få i sig mat för att orka med skolarbetet utan kanske framför allt att ge unga en trygg och lugn start på dagen.

Varje fredag ordnar Matilda Regell, verksamhetsledare för frukostklubben i Lund, frukost för ungdomar på Vikingaskolan.

– När vi startade höstterminen 2017 kom det runt 50 personer, men under våren trappade antalet gäster ner lite och nu kommer det 20-30 ungdomar från framför allt högstadiet. Det är lite mer lagom, då hinner vi gå runt och prata med alla, berättar Matilda. Och Matilda tror att det framför allt är av sociala skäl som många av ungdomarna återkommer, att det är trevligt och mysigt att få starta dagen i lugn och ro tillsammans med personer som de vanligtvis inte brukar umgås med. Frukostklubben drivs helt ideellt med frivilliga från Röda Korsets Ungdomsförbund.

– Vi blir som en ny sorts vän, en alternativ förebild till de vuxna som de vanligtvis träffar i sin vardag, säger Matilda Regell.

Initiativet till frukostklubben i Lund kom från en tidigare skolkurator som tog kontakt med Röda Korsets Ungdomsförbund lokalt. Att skolan var stöttande vid uppstarten var väldigt viktigt för att få till en fungerande verksamhet. I dag rullar verksamheten på och skolan blev så nöjd med hur det fungerade att de har valt att ta över finansieringen från Röda Korsets Ungdomsförbund och sköta inköpen.

– Det är så himla lyxigt att skolan handlar in det som behövs. Nu behöver vi bara komma och fixa det roliga tillsammans med ungdomarna, säger Matilda. Dessutom har skolan från hösten 2017 valt att senarelägga den första lektionen och lägga in frukostklubben på schemat som en frivillig aktivitet för eleverna i årskurs 7-9. Många av eleverna kommer vid åtta och sitter ner och pratar och umgås fram till klockan nio. Och den som vill får gärna komma tidigare för att hjälpa till med förberedelserna.

Allt bygger på volontärer som engagerar sig frivilligt. I en studentstad som Lund kan det bli lite ruljangs på volontärerna, men i nuläget är de åtta stycken som hjälps åt för att få det att fungera. Vanligtvis är det 3-4 volontärer per tillfälle som hjälper till att skapa en god och trygg stämning tillsammans med ungdomarna. Anledningen till varför man vill engagera sig skiljer sig såklart åt, men alla är välkomna oavsett om det är för att man vill hjälpa till i sitt närområde, få en bättre inblick i hur det fungerar i Sverige och öva på sin svenska, eller brinner för bättre förutsättningar för unga. Det går bra att hjälpa till varje fredag eller bara komma en enstaka gång.

– Oavsett är det en belöning även för oss volontärer. Man är alltid glad när man går från frukostklubben, berättar Matilda. Och lärarna vittnar om bättre stämning den första lektionen efter frukosten. Efterfrågan på frukostklubbar från skolor kommer löpande till Katarina.

– Jag måste tyvärr ibland säga nej efter samtal med våra lokalföreningar, berättar Katarina. Eftersom frukostklubbarna helt drivs med ideella krafter krävs det att det finns volontärer som kan engagera sig. Är man intresserad av att antingen ha en frukostklubb på sin skola eller att engagera sig som volontär går det bra att höra av sig till Katarina Johansson Eiben som kan hjälpa till att guida en rätt. För fler frukostklubbar behövs.

– Måltiden kan bidra till så mycket mer än bara energi, säger Matilda Regell.

Fakta

Röda Korsets Ungdomsförbund är en religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar för att barn och unga ska vara trygga och må bra. Verksamheten drivs av lokalföreningar runt om i Sverige med drygt tusen frivilliga som engagerar sig i sociala aktiviteter varje vecka. Frukostklubben finansieras med medel från Kellogg Foundation och andra bidragsgivare.

Kontakt

Katarina Johansson Eiben, verksamhetsutvecklare Frukostklubben
katarina.johansson.eiben@redcross.se
031-741 62 29

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post