Landsbygdsnätverket

FoodBoost - ett årshjul för att få snurr på god, snygg, nyttig och lärorik mat

För att inspirera och bredda kunskapen kring mat använder Klippans kommun FoodBoost-hjulet - ett koncept för att knyta samman maten som serveras med pedagogiken.

Skolmaten är en skattkista av möjligheter att ösa ur, om tillfällena tas tillvara. I många skolor är det ingen självklarhet att personalen i köket och pedagogerna på skolan ges utrymme att mötas och hitta vägar till samarbete. Det problemet såg måltidschefen Lill Spenninge i Klippans kommun.

– Kökspersonalen och pedagogerna måste få redskap att göra saker tillsammans med varandra. Därför skapade vi årshjulet, ett stöd för samarbete mellan vår personal med olika kompetenser och med måltiden i fokus, berättar Lill.

Arbetet med FoodBoost-hjulet inleds med en kick-off. Måltidspersonalen står i centrum under dagen med sin mat. Syftet är att måltidspersonal och pedagoger ska lära känna varandra, mötet är det viktiga.

FoodBoost-hjulet

Årshjulet. Klicka på bilden för att förstora.

– För att vi ska lyckas med våra uppgifter, exempelvis att minska matsvinnet, så måste vi involvera pedagogerna. Vi behöver en gemensam bild av både utmaningen och lösningen. Det är i matsalen allt händer, så det är där vi måste vara.

I matsalen på Åbyskolan har man byggt en ”prova-på-ö”. Det är en ommålad serveringsvagn som nu tjänstgör som inspirationsplats och för möten mellan kökspersonal och elever. Ön ger personalen en extra anledning att vara ute i matsalen och prata med eleverna om de nya smaker eller rätter som de vill introducera till matgästerna. FoodBoost-hjulet bidrar till möten runt ön. Åtta temaområden om året hjälper till att skapa lärorika måltider. Konceptet med FoodBoost-hjulet används både i förskola och skola.

Sommarlov betyder inte lov för hjulet, som snurrar på med inspiration året om. Under sommaren ordnas matkollo för elever i årskurs fem och sex. En hemkunskapslärare och en kock hjälper barnen att briljera i köken. För rätterna som barnen lär sig att laga ska vara så enkla att de kan laga dem hemma för familjen. Och det brukar bli succé!

FoodBoost-hjulet utgår ifrån maten, miljön och personalen. Det är dessa tre som skapar en grund för att knyta samman maten som serveras med pedagogiken för att inspirera och bredda kunskapen kring mat.

Kontakt

Lill Spenninge, måltidschef Klippans kommun
lill.spenning@klippan.se
0435 – 284 93

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post