Landsbygdsnätverket

Foto: Monika Ulman

Coola kockar i Bollebygd

Bollebygds kommun arbetar med att göra förskolebarn och elever delaktiga i köken.

Foto: Jenny Josefsson

Att barn får en naturlig relation till mat och måltider redan från tidig ålder är viktigt. Ett sätt kan vara att låta barnen vara med och laga mat i skolans kök.

Bollebygds kommun i Västergötland har fått ekonomiskt bidrag från LeaderSjuhärad för att köpa in kockkläder till förskolorna och skolköken. Satsningen går under namnet Coola kockar.

– Syftet är att de ska få se köket och få en annan bild av hur det är här inne. De tycker att det är kul och spännande, säger Dorotea Bollgård, kock och köksansvarig för köket på Eriksgårdens förskola, i en intervju i Göteborgs-Posten.

Dorotea Bollgård och hennes kollegor gör varje dag måltider till 120 förskolebarn och 20 pedagoger. En dag i veckan får två av barnen vara med och hjälpa till. De får då ta på sig varsin vit kockrock och kockmössa. Idén bakom detta är att barnen ska känna sig viktiga när de arbetar i köket. Genom verksamheten lär sig barnen mer om mat och kockarnas roll synliggörs. Det är inte bara förskolebarn som deltar i verksamheten i Bollebygd. På Töllsjöskolan medverkar elever från årskurs 4 och 5 i köket varje fredag.

Livsmedelsverket har tagit fram en kort film i syfte att inspirera kring hur köken och måltiderna kan integreras i den pedagogiska verksamheten. Du kan se den här nedan.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post