Landsbygdsnätverket

Ängelholm upphandlade grönsaker med säsongsprissättning

Ängelholms kommun gjorde för ett par år sedan en lyckad upphandling av grönsaker på ett nytt och innovativt sätt. Prissättningen innebar att det blev en inbyggd styrning mot säsongsanpassning av menyerna.

Det vanligaste sättet när man upphandlar grönsaker är att man begär in pris som är relaterat till den så kallade Årstalistan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I Ängelholm prövade man vid förra upphandlingen (2017) att frångå detta och önskade i stället pris per säsong. Grönsakerna delades upp i säsonger, vilka sedan prissattes av anbudsgivarna. Detta visade sig vara ett lyckat grepp.

I samband med att verksamheterna började handla utifrån den nya prislistan styrdes också menyplaneringen om mot mer säsongsanpassade måltider. Under ett par år fungerade systemet väldigt bra för både ekonomin och miljön.

När MATtanken gjorde uppföljning 2020 hade situationen dock ändrats. Leverantören hade blivit uppköpt. Ett nytt avtal trädde i kraft under 2020, men kommunen har haft problem med leveranserna.

– Det har varit såväl bristande kvalitet som uteblivna leveranser. Avtalet är nu hävt och vi har återgått till att handla enligt Årstaprislistan, berättar Maria Johansson, upphandlare i Ängelholms kommun.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post