Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg, Verksamhetsövergripande • Norrbottens län
I Arjeplogs kommun har måltidsverksamheten beredskap för både korta och mer utdragna krisscenarion. Bland annat finns en krislåda 48 h.
Att vara förberedd för både mindre och större samhällskriser då måltidsverksamheten behöver ta ansvar för både invånare och de besökare som tillfälligt befinner sig i kommunen. Vi ska också kunna hjälpa och samverka med våra grannkommuner.
Arjeplogs kommun med drygt 2600 invånare är en av landets minsta kommuner sett till invånarantal, men en av de större när det gäller yta. Varje vinter besöker flera tusen personer Arjeplog för att arbeta med biltester. Det är två timmars bilresa till Luleå som är närmsta lite större stad. Sorsele och Arvidsjaur är de kommuner som ligger närmst.
Här i norr inträffar det störningar hela tiden som gör att vi får ”öva” på olika scenarion. Invånarna är vana vid det utsatta läget och duktiga på att exempelvis själva ha mat hemma i frysen. När vi har många besökare i kommunen, som under påsken, har det hänt att maten tagit slut i mataffären.
I vintras var det 52 minusgrader en natt och av misstag stängdes värmen av i vårt kök, det var bara 5 plusgrader inomhus när vi kom på morgonen. Allt gick bra. Men vad hade hänt om det varit ännu kallare?
Olika scenarion:
Krisberedskap 48 timmar. Krislådor till förskola, skola och omsorg. Lådorna är fyllda med konserver som makrill, tonfisk, soppa, ravioli, osv, samt brännare, tändare, burköppnare.
Varje låda bör räcka till minst 20 mål mat/mellanmål x 8.
Allt ska ha hållbarhet på minst två år.
I krisförråd på plats finns alltid kaffe, bröd, kakor.
Mobiltelefonnummer till köket: xxxx-xx xx xx.
Krisberedskap, en vecka. I frysen finns alltid mat för minst en vecka, samt en plan för hur maten ska kunna räcka två veckor.
Krisberedskap, långvarig händelse. Vi jobbar med omsättningslager i vardagen. Grunden är en femveckors rullande meny för måltiderna i förskola, skola, omsorg och hemtjänst. Utifrån menyn har vi räknat fram hur vi omsätter proteindelen med hjälp av 3 rätter kyckling, 3 rätter köttfärs, 3 rätter fisk, 3 soppa, osv. I frysen har vi alltid minst 600 kg av dessa livsmedel. Totalt har vi livsmedel hemma för 10 000 måltider.
Vi förbereder oss för att kunna laga mat utan vatten och el. Vi har köpt in 60-70-litersgrytor som funkar att laga mat i utomhus, stekbord, förvaringsskåp för gasol och gasoltuber samt tält för matlagning.
Utöver vår huvudgrossist har vi avtal med en lokal leverantör samt avtal med lokala samer som kan leverera varor vid en längre kris.
Vi är relativt väl förberedda och tar tillvara de tillfällen vi får i vardagen för att öva, titt som tätt.
Måltidsverksamheten har övat fullskaligt el- och vattenavbrott. Alla invånare var inbjudna att delta. Vatten kom i en tankbil och vi lagade maten utomhus. Vi sände meddelande till kommuninvånarna att de kunde komma och äta. De skulle ta med egen kåsa och tallrik samt plastpåse för att ta med disken hem.
Kommunikationen är viktig i en kris. I samband med övningar har vi konstaterat att det gäller att inte ha med för mycket information till invånarna och att man måste vara mycket tydlig, exempelvis kring klockslag.
Peter Byrne, kost lokalvård servicechef
Arjeplogs kommun
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.