Landsbygdsnätverket

När kommer krisen? – om prepping och krisberedskap #88

I Sverige har vi haft fred i drygt 200 år. Och även om vi har fått känna av konsekvenserna av två världskrig, stormar och torka har vi varit förskonade från stora katastrofer. Så hur skulle det gå för oss vid en större kris? Hur väl står sig landsbygden kontra staden? Första avsnittet av två om krisberedskap, så kallad prepping.

Jag tror folk är mer förberedda än de tror. Jag tror inte vi sitter och väntar och törstar om vi är törstiga, utan vi är ganska bra på att lösa problem som uppstår
- Herman Geijer

Min allmänna bild är att man historiskt sett klarat sig bättre på landet än i stan. Det handlar om närheten till primärkällan: maten. När vi var evakuerade kunde vi gå till en bonde och hämta mjölk. Och på landet har man större utrymmen om man vill preppa
- Folke Schimanski

Om krisen kommer har vi cirka 2000 utbildade medlemmar som har gått en grundkurs hos oss och lärt sig om lantbrukets djur. Vi hjälper till på landsbygderna vid en kris, mest med produktionsdjur, det handlar oftast om smittor av olika slag där vi assisterar veterinärer
- Eva Ladberg

Medverkande

Eva Ladberg, Svenska Blå Stjärnan, Herman Geijer, författare och föreläsare och Folke Schimanski, historiker, författare och journalist. Reporter Peter Gropman

Kategori

Mat & livsmedel, Kultur & normer, Klimat & miljö

Utgivningsdatum