Landsbygdsnätverket

Webbinarier

Under projektets gång erbjuder vi en serie webbinarier. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Kommande webbinarier

Tisdag 26 november 13.30 - 14.45

Kommuner och regioner vill att den fisk man köper in ska vara så hållbar som möjligt. Men det är inte lätt att navigera rätt när man ska upphandla fisk och sjömat. Kvotsystem och ursprungsmärkningar är svåra att förstå. Och debatten är stundtals hätsk kring vad som är rätt eller fel.

I EAT Lancets rapport "The role of seafood for sustainable and healthy diets - The EAT-Lancet comission report through a blue lens" pekar man ut akvakultur som en framtidslösning. Bakgrunden till det ökade behovet av odlad fisk är att sjömat är näringsriktig och bra mat men många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade. Enligt FN:s organ för jordbruk och mat, FAO, är 52 procent av världens fiskbestånd på gränsen till utrotning.

I detta webbinarium berättar professor Kristina Snuttan Sundell om produktion av mat genom vattenbruk. Kommer vi kunna fortsätta att äta fisk som i dag? Är landbaserad fiskodling framtidens hållbara alternativ? Vilka djur och växter från havet skulle vi kunna äta mycket mer av?

Webbinariet arrangeras tillsammans med Kost & Näring och Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk.

Anmäl dig nu!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inspelade webbinarier

I detta webbinarium fördjupar vi oss i frågan om hur vi hanterar måltidssituationen
för matgäster med särskilda behov. Vilka riktlinjer och rekommendationer finns
det egentligen vad det gäller kosten och neuropsykiatriska diagnoser? Vad bör man ta
hänsyn till i skolrestaurangen? Medverkar gör Johanna Björk, ADHD-konsult, och Therese Lind, måltidschef i Bollebygds kommun.

I detta webbinarium får vi kunskap och inspiration till hur maten i de offentliga köken kan bli mer hållbar. Vad bör vi servera för hälsans och planetens bästa? Hur kan teori omvandlas till praktik ute i verksamheten? Medverkar gör Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, samt Jenny Isenborg-Sultan, koststrateg, och Åsa Cannerheim, måltidsutvecklare från Södertälje kommun.

I detta webbinarium slår vi hål på matsvinnsmyter och inspirerar till kreativa lösningar. Vilken mat får man ta till vara enligt lagstiftningen? Hur kan man minska matsvinnet utan att det går ut över matglädjen? Hur kan matsvinnet bli en möjlighet istället för ett problem? Medverkar gör Anna Wedholm och Karin Fritz från Livsmedelsverket samt Lena Köpmans och Robbin Höglund, kockar i Sala kommun.

I detta webbinarium får ni fakta, kunskap och verktyg för att dra igång eller få en nytändning i ert pågående matsvinnsarbete inom offentliga måltider. Varför ska vi minska svinnet och vilka är de bakomliggande orsakerna? Hur kan man göra och hur ska man mäta? Ingela Dahlin och Karin Fritz från Livsmedelsverket ger konkreta tips och presenterar Livsmedelsverkets metod för mätning av matsvinn.

I detta webbinarium får du grundläggande kunskaper i ämnet födoämnesöverkänslighet. Vad är exempelvis skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi? Och mellan glutenintolerans och sädesslagsallergi? Föreläser gör Andrea Mikkelsen, dietist och medicine doktor. Andrea är specialist inom barnhälsovård och födoämnesöverkänslighet hos barn.

I detta webbinarium får du konkreta råd och tips om hur man förbereder sig för det som ingen hoppas ska hända men som vi trots det måste vara förberedda på. Ta del av hur två av landets kommuner förbereder sig för kris och hur de tänker sig att lösa livsmedelsförsörjningen för kommunens invånare. Föreläser gör Helena Nordlund från Södertälje kommun, och Gun Svensson från Eksjö kommun.

Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem som kan få förödande konsekvenser. I detta webbinarium får du lära dig mer om vad antibiotikaresistens är och vad de offentliga köken kan göra för att bidra till en minskad antibiotikaanvändning. Föreläser gör Mia Egervärn, mikrobiolog på Livsmedelsverket och Helena Robling, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Hur fungerar skolmåltider på lektionstid och på vilket sätt kan de integreras i den pedagogiska verksamheten? I detta webbinarium om framtiden för skollunchen föreläser Ann-Christin Pinola, rektor och pionjär inom arbetet med schemalagda skolmåltider. Efteråt förs ett samtal med Bella Adielsson, lärare på Ellen Keyskolan i Göteborg, som har erfarenhet av att arbeta med skolluncher på lektionstid.

Hur blir livsmedelsstrategin verklighet på tallriken i det offentliga köket? I detta webbinarium ger Eva Edin och Monica Sihlén från Upphandlingsmyndigheten oss en inblick i utmaningar och möjligheter för att uppnå detta i praktiken, utan att tumma på upphandlingslagstiftning-ens grundläggande principer om öppenhet, likabehandling och icke diskriminering. Efteråt förs ett samtal med Pernilla Fischerström från Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I detta webbinarium presenterar Anna-Karin Quetel, projektledare på Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum, Livsmedelsverkets nya råd för måltider inom äldreomsorgen. Efteråt förs ett samtal om, och i så fall på vilket sätt, dessa nya råd kan visa vägen framåt.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Länk till webbinariet skickas till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster